Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Sex & Marital Therapy (Οικογενειακή Θεραπεία), o επικεφαλής Δρ. Herbenick και οι συνεργάτες του εξέτασαν την παρουσία φιλιών, χαδιών και μασάζ στην πιο πρόσφατη σεξουαλική επαφή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 1.493 ατόμων, ηλικίας από 14 μέχρι και 90 έτη και μέσο όρο τα 44 έτη.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για αρκετές συμπεριφορές που μπορεί να είχαν ή να μην είχαν συμβεί κατά την τελευταία σεξουαλική τους εμπειρία (διέγερση γεννητικών οργάνων, στοματικό σεξ, φιλιά, αγκαλιές, χάδια κ.λπ), αλλά και πόσο συναισθηματικά και σωματικά ευχάριστη ήταν η εμπειρία. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα.

Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη, αναφέρθηκε ότι η επαφή περιείχε είτε φιλιά είτε χάδια είτε μασάζ, με το φιλί να είναι η πιο συχνά αναφερόμενη συμπεριφορά (87%), την αγκαλιά να ακολουθεί με 69%, ενώ το μασάζ δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, με μόνο το 23% να δηλώνει κάτι σχετικό.

Τα ενδιαφέροντα όμως ξεκινάνε από εδώ και κάτω. Μόνο το ένα πέμπτο του δείγματος (20%) αναφέρθηκε και στις τρεις συμπεριφορές κατά την τελευταία σεξουαλική του εμπειρία, ενώ πιο τρυφερές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να είναι εκείνες μεταξύ 18-24 και 60 και άνω. Από το 13% που δεν φίλησε/φιλήθηκε στην τελευταία του επαφή, η πλειονότητα δήλωσε ότι το έκανε διότι δεν αισθανόταν οικεία, με την ηλικία του να είναι κάτω από 30 ετών.

Την ίδια στιγμή εκείνοι που φιλήθηκαν απόλαυσαν περισσότερο τη σεξουαλική τους επαφή, ενώ κανείς σχεδόν από όσους ανέφεραν ότι υπήρξαν και φιλιά και χάδια και μασάζ στην επαφή τους δεν ανέφεραν δυσαρέσκεια ή μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους εμπειρία. Το αντίθετο μάλιστα.