Για μείωση άμεσων φόρων, στοχευμένων στη μεσαία τάξη, που θα φανεί «κατ’ ευθείαν στην τσέπη των Ελλήνων», μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τη μεσαία τάξη, που θα είναι ασφαλώς στο επίκεντρο των εξαγγελιών, ο κ. Χατζηδάκης υπονόησε σαφώς και μέτρα υπέρ των πολυτέκνων. «Οφείλουμε να κινηθούμε όσο πιο θετικά γίνεται», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Το οφείλουμε στο έθνος μας αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο δημογραφικό, το οποίο χαρακτήρισε «το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα της χώρας μεσομακροπρόθεσμα».

Τα όρια της μεσαίας τάξης είχε λίγο νωρίτερα προσδιορίσει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος, κάνοντας λόγο, όμως, για οικογενειακό εισόδημα: «Μεσαία τάξη στην Ελλάδα ορίζεται αυτή που εμφανίζει οικογενειακό εισόδημα 20.000-50.000 ετησίως, εκεί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης, εκεί θα δοθεί και η έμφαση». Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα ευνοηθούν και νοικοκυριά με χαμηλότερα και υψηλότερα εισοδήματα. Αλλωστε ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις κλίμακες της άμεσης φορολόγησης, «κάτι που αν γίνει, θα διαπεράσει οριζόντια σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι βασικές παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι:

1. Η παρεμβολή ενός κλιμακίου για τα εισοδήματα μεταξύ 10.001 ευρώ και 20.000 ευρώ, που σήμερα εντάσσονται στον συντελεστή 22%.

2. Η αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο υψηλός συντελεστής, που σήμερα είναι οι 40.000 ευρώ (συντελεστής 44%).

3. Φορολογικές εκπτώσεις για οικογένειες με παιδιά.

Ο κ. Τσάπαλος επιβεβαίωσε και το ύψος του πακέτου που θα μοιραστεί τονίζοντας ότι θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, είναι αποτέλεσμα της καλής πορείας του προϋπολογισμού φέτος, αλλά και αποτέλεσμα μείωσης της φοροδιαφυγής, με τα διάφορα μέσα και τις διάφορες κινήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο, που μας δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέψουμε πίσω στην κοινωνία 1,5 δισ. ευρώ».

Ο κ. Χατζηδάκης, του οποίου τα μέτρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής, κατά τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, συνέβαλαν σημαντικά στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, συμφώνησε και αυτός ότι οι παροχές είναι συνάρτηση των δημοσιονομικών επιδόσεων: «Το γεγονός ότι έχουμε τα πλεονάσματα που έχουμε –και που είναι και πέραν των δικών μας προσδοκιών– μας επιτρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική παρέμβαση. Μέχρι εκεί που αντέχει η οικονομία και μέχρι εκεί που επιτρέπουν και οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Επομένως, εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι δεν πρέπει να στηρίζεστε στη γενναιοδωρία μας. Πρέπει να στηρίζεστε στην αποτελεσματική πολιτική που έχουμε ασκήσει στην οικονομία. Βασικά στο ότι έχουμε αρκετά μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε επίσης και σημαντικά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή. Ετσι έχουν βγει τα πλεονάσματα και τα πλεονάσματα αυτά είναι που θα μοιράσουμε ως κοινωνικό μέρισμα».

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, χθες, επιβεβαίωσαν ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 5,6% ή κατά 2,150 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Έφτασαν τα 40,4 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση αποδίδεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, αλλά και στην καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025. Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους η εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι η εξής:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,704 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 357 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,158 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,870 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 90 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,928 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,316 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 907 εκατ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αυξημένος κατά 59 εκατ. ευρώ και οι λοιποί φόροι εισοδήματος αυξημένοι κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η καθαρή υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, αν αφαιρεθούν οι ετεροχρονισμοί σε δαπάνες και έσοδα είναι 1,183 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, από τον Απρίλιο, για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, 3,4% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πλέον υπεραπόδοση, αλλά ο προϋπολογισμός βαδίζει βάσει στόχων.

Διαβάστε ακόμη: