search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη κατά €48 ανά MWh είναι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού για το μήνα Δεκέμβριο

Στα 330 ευρώ ανά MWh διαμορφώθηκε η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ηλεκτρική ενέργεια: Σε τρελό ύψος οι τιμές

Στα 330 ευρώ ανά MWh διαμορφώθηκε η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η τιμή που αφορά στην Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου είναι μειωμένη κατά 48 ευρώ ανά MWh, από τα 378 ευρώ/MWh που ήταν η τελευταία ορισμένη τιμή. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, η ελάχιστη σε 0 ευρώ και η ζήτηση σε 160 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής συμμετείχαν κατά 51,1% μονάδες αερίου, κατά 22,5% οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά 10,9% οι εισαγωγές ρεύματος, κατά 10,3% οι λιγνητικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 1,5% τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ενισχύσεις των τελικών καταναλωτών με στόχο την επαρκή χρηματοδότηση των αναγκών τους σε ρεύμα με βάση τις οποίες χορηγούνται συγκεκριμένες επιδοτήσεις. Ειδικότερα οι επιδοτήσεις που αφορούν στο Δεκέμβριο αναλογούν σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ /MWh. Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ /ΜWh.

Για τους  επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ/MWh. Το συνολικό κόστος για νοικοκυριά – επαγγελματίες φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: