Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών δεν έδωσαν λόγους στους επενδυτές για να πανηγυρίσουν. Αν και το θετικό ήταν πως οι προσδοκίες της αγοράς ήταν ήδη χαμηλές, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά συνολικά για τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τους τελευταίους μήνες του 2023 με τις προβλέψεις να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ειδικά για τις τράπεζες που άνοιξαν την αυλαία της σεζόν δημοσίευσης αποτελεσμάτων τριμήνου, μόνο η JPMorgan ήταν αυτή που κατάφερε κυρίως να κάνει τη διαφορά. Όμως, σε γενικές γραμμές όλα τα ιδρύματα άρχισαν να παρουσιάζουν τις πρώτες… ρωγμές από τη διαφαινόμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Όπως επίσης όλες άρχισαν να αισθάνονται έντονα τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου μετά την τραπεζική καταιγίδα της περασμένης άνοιξης και την ανάγκη να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην… τσέπη για να ενισχύσουν τη ρευστότητα του ειδικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων του FDIC.
Η ώρα του… λογαριασμού για την περσινή κρίση
Πραγματικά η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως οι μεγάλες τράπεζες ουσιαστικά αναγκάστηκαν να προνοήσουν για την καταβολή άνω των 8 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του ταμείου εγγύησης καταθέσεων (DIF), που υπέστη μια ζημιά ύψους 16 δισ. δολαρίων πέρυσι όταν αναγκάστηκε να διασώσει τις τράπεζες που χρεοκόπησαν, ξεκινώντας βέβαια από την Silicon Valley Bank. Και οι κορυφαίες τράπεζες ήταν αυτές που κλήθηκαν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του… λογαριασμού που προέκυψε για την προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Βέβαια, η εκτόξευση του κόστους του δανεισμού λόγω της ανόδου των επιτοκίων απέφερε παχυλά κέρδη στις τράπεζες κυρίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Όμως, η επιβράδυνση της οικονομίας, η κόπωση της αγοράς, η κάμψη της ζήτησης για δάνεια και η αντίστοιχη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων φάνηκε πλέον έντονα στα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου.
Οι περισσότεροι CEOs στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εκτιμώντας πως το 2024 θα φέρει μόνο μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Όμως, εμφανίστηκαν σαφώς πιο επιφυλακτικοί για την πορεία του πληθωρισμού και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Fed.
Για παράδειγμα ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να επιμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα και τα επιτόκια να κινηθούν ψηλότερα από ότι περιμένουν οι αγορές.
Χρονιά ρεκόρ για την JPMorgan
Το ποτήρι της JPMorgan Chase αποδείχτηκε μισογεμάτο, με τα κέρδη της να υποχωρούν το τέταρτο τρίμηνο λόγω των 2,9 δισ. δολαρίων που χρειάστηκε να καταβάλλει στο DIF, αλλά τα συνολικά της κέρδη για τη χρονιά να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.
Συγκεκριμένα για το τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 15% στα 9,31 δισ. ή 3,04 δολάρια ανά μετοχή έναντι των εκτιμώμενων 3,32 δολαρίων και με την επισήμανση ότι δίχως την υποχρεωτική εισφορά προς το ταμείο εγγυήσεων θα ανέρχονταν σε 3,97 δολάρια ανά μετοχή. Όμως, για το σύνολο του 2023 πλησίασαν το… μυθικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 4,1 δισ. δολάρια προήλθαν από την First Republic, την οποία αγόρασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία της.
Κοινώς όπως ακριβώς και μετά την κρίση του 2008, η JPMorgan βγήκε από την περσινή κρίση πιο ισχυρή και με πιο γεμάτα τα ταμεία της!
Ισχυρές ζημιές για την Citi
Αντιθέτως, τα μαντάτα δεν ήταν καλά για τη Citigroup, που βρίσκεται εξάλλου εν μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης των τελευταίων δύο δεκαετιών πέρα από τη ζημιά που υπέστη από την αποχώρηση της από τη Ρωσία και την υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιά ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, που είναι και η χειρότερη επίδοση της τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς υπέστη επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων, από τις οποίες 1,7 δισ. αφορούσαν την καταβολή στο ταμείο εγγυήσεων και περίπου 800 εκατ. δολάρια αποδίδονται στην συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής ήδη δήλωσε ότι θα περικόψει άλλες 20.000 θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα.
Αξιοσημείωτη και η πτώση των εσόδων δανεισμού με χαρακτηριστική την καθίζηση των εταιρικών δανείων σε ποσοστό 26% λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Κέρδη μετ’ εμποδίων για την Wells Fargo
Η διόγκωση των «κόκκινων» δανείων ήταν και ο αδύναμος κρίκος της Wells Fargo που κατάφερε παρόλ’ αυτά να καταγράψει μικρή άνοδο των κερδών σε ποσοστό 9% σε ετήσια βάση στα 3,45 δισ. δολάρια για το τρίμηνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζημιά της από το τμήμα των πιστώσεων εκτοξεύτηκε κατά 34% στα 1,28 δισ. δολάρια για το τρίμηνο με τον CEO της, Τσάρλι Σαρφ, να παραδέχεται πως αναμένεται και περαιτέρω ελαφρά επιδείνωση στον κλάδο και τους επόμενους μήνες, καθώς η συζήτηση για την μείωση των επιτοκίων ενισχύει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Επίσης, η τράπεζα επιβαρύνθηκε και με το λογαριασμό της προς το ταμείο εγγυήσεων του FDIC που έφτασε το 1,9 δισ. δολάρια.
Κατήφεια στην BofA
Αισθητά μειωμένα κέρδη ανακοίνωσε και η Bank of America με την πτώση σε ετήσια βάση να ξεπερνά το 50% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα της ανήλθαν σε 3,1 δισ. ή 35 σεντς ανά μετοχή έναντι 7,1 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια και τα έσοδα της έπεσαν κάτω του αναμενόμενου στα 22,1 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 10% σε σχέση με πέρυσι.
Οι ζημιές της από το τμήμα δανεισμού και πιστώσεων εκτοξεύτηκαν στο 1,1 δισ. δολάρια από μόλις 12 εκατ. δολάρια πέρυσι, ενώ η εισφορά της προς το ταμείο εγγυήσεων έφτασε τα 2,1 δισ. δολάρια.
Θα βγουν στις αγορές
Τα μειωμένα ταμεία, πάντως, και οι υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης αναμένεται να στρέψουν όλες τις μεγάλες τράπεζες στην αγορά ομολόγων. Μέσα στο μήνα οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εκτιμάται πως θα εκδώσουν νέα ομόλογα ύψους από 30 έως 34 δισ. δολάρια, ποσό που κινείται πολύ πάνω από το μέσο όρο των 26 δισ. δολαρίων.
Μάλιστα, οι πρώτες που θα… τεστάρουν το κλίμα στην αγορά και τις προθέσεις των επενδυτών αναμένεται να είναι η JPMorgan, η BofA και η Citigroup, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε ακόμη:
- Αντ.Σαμαράς: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;»
- Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές του Φεβρουαρίου 2024
- Viral ο Ζαχαράτος που μιμήθηκε την Κατσαφάδου: «Φτου σου κ@ργι@» – Δείτε βίντεο
- Τζούλια Νόβα: Το φιλί με τον σύζυγό της και η ανάρτησή της στο Instagram