Ιστορικό χαμηλό στις εισροές νέων «κόκκινων» δανείων, στα 115 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2022 η Τράπεζα Πειραιώς παρά την κρίση, η οποία έχει ενισχύσει την οικονομική αβεβαιότητα και έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Χρήστο Μεγάλου, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας διαμορφώνεται στα 4,7 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), με την διοίκηση να εκτιμά πως στο δυσμενές σενάριο (που συνδυάζει, μεταξύ άλλων, αύξηση επιτοκίων και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 20%), τότε θα υπάρξει σχηματισμός νέων «κόκκινων» δανείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις). «Προς ώρας η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα στοχεύει στην περαιτέρω μείωσή του προβληματικού χαρτοφυλακίου μέσω της ολοκλήρωσης των εξής projects:
• Sunshine (συμβάσεις leasing, ύψους 500 εκατ. ευρώ).
• Sunrise ΙΙΙ, ύψους 800 εκατ. ευρώ και Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αμφότερα βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας και αναμένεται να «κλείσουν» έως τα τέλη του 2022.
• Ermis 3, 4 και 5, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ: Πρόκειται για τιτλοποίηση ενήμερων δανείων – ναυτιλιακών και άλλων – η μεταβίβαση των οποίων αναμένεται να βελτιώσει κατά 400 εκατ. ευρώ τον Δείκτη Σταθμισμένου Ενεργητικού (Risk Weight Assets). Οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022.
«Στην παρούσα φάση, οι δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος σχετικός αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις. Θα παρακολουθούμε σε συνεχή βάση τις σχετικές εξελίξεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το α’ τρίμηνο του 2022.
Η τράπεζα, άλλωστε, εκτιμά πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρή, αναμένοντας:
• Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3% με 4% εφέτος και περίπου στο 3% το διάστημα 2023 – 2025.
• Αύξηση του πληθωρισμού – οδηγούμενη κυρίως από την ενέργεια – στο 6% εφέτος (έναντι 7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) από 1,2% πέρυσι και στο 2% έως και το 2025.
• Μείωση της ανεργίας στο 13% το 2022 – από 14,9% πέρυσι – και στο 11% έως το 2025.
• Μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στο 6% από 7,1%, αλλά αύξηση των τιμών των υπολοίπων ακινήτων στο 4% με 5% από 2,4% το 2021.
Όσον αφορά στις επιδόσεις της τράπεζας σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Μεγάλου, έχουν ως εξής:
• Απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων: 6,2% από 1%.
• Δείκτης κόστους προς έσοδα: 50% από 47%.
• Δείκτης NPE: 13% από 46% (η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης στόχου για δείκτη 9% εντός του έτους).
• Οργανικό κόστος κινδύνου: 50 μ.β. από 110 μ.β..
• Συνολικός δείκτης κεφαλαίων: 16% από 14%.
• Εξυπηρετούμενα δάνεια: 26,2 δισ. ευρώ από 25,2 δισ. ευρώ.
• Καταθέσεις: 54,9 δισ. ευρώ από 50,4 δισ. ευρώ.
• Κεφάλαια υπό διαχείριση: 6,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ.
• Καθαρά έσοδα από τόκους: 246 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ.
• Καθαρά έσοδα από προμήθειες: 114 εκατ. ευρώ από 83 εκατ. ευρώ.
• Λειτουργικά έξοδα: 199 εκατ. ευρώ από 213 εκατ, ευρώ.
Επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ήτοι αυτό από αρνητικό να φτάσει στο 0% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και 50% στα τέλη του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά πως αυτό θα σημάνει για την ίδια αύξηση του καθαρού επιτοκιακού εσόδου κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο business plan σε 1,3 δισ. ευρώ) έως το 2024.
Το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή τράπεζα
Μέχρι τέλη του προσεχούς Ιουνίου θα έχουν μπει τα θεμέλια της BankTech, της νέας ψηφιακής τράπεζας που θα συστήσει η Τράπεζα Πειραιώς από κοινού με την Natech.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το γ’ τρίμηνο του 2022 θα έχει προσληφθεί το βασικό μέρος της ομάδας που θα αναλάβει να «τρέξει» το εγχείρημα, ενώ η απόκτηση της άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ένας νέος γύρος χρηματοδότησης και το πιλοτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Το πλήρες λανσάρισμα των υπηρεσιών της BankTech θα γίνει το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.