Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν – αν και δεν κατέστη δυνατό – η ανάδειξη της «κοινωνικής ατζέντας» της κυβέρνησης, ωστόσο οι εκλογές βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης, με έκδηλη την αγωνία του να κλείσει τα όποια σενάρια, αξιοποίησε την παρουσία του στην Ολομέλεια προκειμένου να πει για ακόμη μια φορά πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Υπό άλλες συνθήκες, αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού ενδεχομένως να ήταν αποδεκτή (και πιστευτή) ακόμη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν δεν είχαν προηγηθεί οι αντιφατικές δηλώσεις και του ιδίου αλλά και των κυβερνητικών στελεχών το προηγούμενο διάστημα.
Σχεδόν καθημερινά, κατά τον μήνα Ιούνιο, υπήρχαν «μπρος-πίσω» αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών. «Όλα είναι ανοικτά» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στα πάνελ των πρωινών εκπομπών κι παρουσιαζόταν την επομένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να πείσει πως «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές».
Βέβαια, την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια συνεχίζονταν με κάθε επισημότητα και με αμείωτη ένταση.
Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι ο λόγος του πρωθυπουργού δεν είναι και ο πλέον αξιόπιστος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ζήτημα των πρόωρων εκλογών άνοιξε από τον ίδιο και στη συνέχεια ακολούθησε ένα ρεσιτάλ από τους ίδιους τους βουλευτές του, οι οποίοι -εκτός από τις δηλώσεις – έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διεκδίκησης του σταυρού.
Είναι βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρά τις δυνάμεις του και βλέπει πως η αυτοδυναμία είναι αβέβαιη, όχι μόνο στις εκλογές της απλής αναλογικής αλλά και με την ενισχυμένη αναλογική.
Παράλληλα, είναι δεδομένο πως ο προσεχής δύσκολος χειμώνας θα προκαλέσει μεγάλη φθορά και πιέσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ, γι’αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είπε και στην τελευταία του συνέντευξη πως θα πάρει το «ρίσκο».
Ωστόσο, αναλογιζόμενοι το δυσμενές οικονομικό και ενεργειακό σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο κ. Μητσοτάκης είναι σε θέση να τηρήσει όσα υποστηρίζει στην παρούσα φάση.
Έτσι λοιπόν, ανεξάρτητα από τα «θέλω» του πρωθυπουργού, το ερώτημα είναι πλέον ένα: Μπορεί η ευάλωτη ελληνική οικονομία να αντέξει μια προεκλογική περίοδο 8-10 μηνών;
Εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως η αντιπολίτευση θα μείνει «ήσυχη» από εδώ και πέρα, παρακολουθώντας τις κυβερνητικές παλινωδίες, τα λάθη και τις αντιφάσεις.