Με τη ΔΕΗ να επισημοποιεί την εξαγορά της Enel Ρουμανίας ( την οποία μακράν πρώτο δημοσιοποίησε το Radar.gr), να αναμένεται η δρομολογημένη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η πώληση της Ιντρακάτ και η αναμενόμενη του Άκτωρα, της Κλουκίνας-Λάππας από την Ιντρακόμ και άλλων πραγματοποιηθέντων ή εκκολαπτόμενων μικρών ή μεγαλύτερων deals, ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας αλλάζει και σε κάποιους τομείς μάλιστα αλλάζει ριζικά.

Στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών και δομικών υλικών εν γένει και ειδικότερα της τσιμεντοβιομηχανίας, ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗ (μέλος του πολυεθνικού γαλλο-ελβετικού κολοσσού Holcim) εξαγόρασε την Λαρσινός, επιχείρηση λατομείων και παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος με έδρα την Κόρινθο.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενισχύει τις τάσεις συγκέντρωσης σε έναν ούτως ή άλλως ολιγοπωλιακό κλάδο στον οποίο κυριαρχούν μόλις τρεις εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο (Ηρακλής και Χάλυψ) είναι παραρτήματα πολυεθνικών.

Πολυεθνική παρουσία και έδρα στις Βρυξέλλες διαθέτει και ο ελληνικός όμιλος Τιτάν, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε σε μερική εξαγορά της επιχείρησης Περλίτες Αιγαίου.

Οι εξαγορές συνεχίζονται και στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αφού προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης τοπικής αλυσίδας «Family Supermarket» από τον Μασούτη.

Κινητικότητα υπάρχει και στον χώρο των ελληνικών funds, με πλέον πρόσφατη την εξαγορά των εταιρειών Μed Frigo και της συγγενικής της Cargo Med από κοινοπραξία με πρωταγωνιστή την ΕΟS Capital.

Εξαγορές έχει πραγματοποιήσει εντός και εκτός συνόρων και ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, κυρίως μέσω της δυναμικά ανερχόμενης Sunlight.

Εξαγορές έχει πραγματοποιήσει φυσικά και η BC PARTNERS, αποκτώντας αρχικά τη Nova και στη συνέχεια τη Wind, τις οποίες και συγχωνεύει ήδη.

Και η ανερχόμενη Ιντεάλ έχει πραγματοποιήσει εξαγορές (Byte κλπ). Στον όμιλο Κόκκαλη, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση της Intracom Defense.

Διαβάστε περισσότερα