Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚAI.

O κ. Γώγος και συνέστησε προσοχή, καθώς όπως επισήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει, στον απόηχο και της χθεσινής προειδοποίησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του εφησυχασμού.

«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.