Μειώνονται τα κρούσματα σε περιοχές με lockdown

Τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 3.000-3.500 τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη 24 Αυγούστου καταγράφηκαν 4.608 κρούσματα στην επικράτεια πράγμα που αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Παρασκευής (3.265) κινούνται οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.076 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία προέκυψαν από σχεδόν 113.000 διαγνωστικούς ελέγχους (15.196 μοριακά και 97.733 rapid τεστ).

Η Αττική η οποία σημειώνει καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων σήμερα έχει 674 λοιμώξεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 323 λοιμώξεις. Τα κρούσματα στις δύο μεγαλύτερες περιοχές της Ελλάδας παρουσίασαν μικρή διακύμανση συγκριτικά με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (768 και 376 αντίστοιχα στις 20/8). Τη διαφορά στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα, ωστόσο, κάνουν οι περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown.

Ήπια πτώση της διασποράς στην Κρήτη

Σημαντική πτώση της διασποράς παρατηρείται σε Χανιά και Ρέθυμνο. Σήμερα εντοπίστηκαν μόλις 50 και 27 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στις 20 Αυγούστου είχαν καταγραφεί υπερδιπλάσιες λοιμώξεις και στις δύο περιοχές (106 και 65 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται ότι τα Χανιά βρίσκονται υπό περιοριστικά μέτρα από τις 6 Αυγούστου (135 κρούσματα) και το Ρέθυμνο από τις 18 Αυγούστου (75 κρούσματα). Σημαντική μείωση της εξάπλωσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στο Ηράκλειο και τη Μεσσηνία όπου, επίσης, έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο (lockdown από τις 11 Αυγούστου με 240 κρούσματα) καταγράφηκαν 94 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ στη Μεσσηνία (lockdown από τις 24 Αυγούστου με 146 κρούσματα) καταγράφηκαν σήμερα 95 νέες λοιμώξεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τον περιορισμό της πανδημίας (απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης) φαίνεται να αποδίδουν, μειώνοντας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σε ποιες περιοχές είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα

Παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού. Άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Απειλούνται περιοχές της Ελλάδας

Με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (140 κρούσματα σήμερα), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60). Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος (77 νέες λοιμώξεις), η Χίος (32), η Κάλυμνος (21), η Νάξος (19) και η Ικαρία (11).

Δωρεάν self test

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τη δωρεάν διάθεση δύο self test. Προκειμένου, να πείσει τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές να υποβληθούν σε έλεγχο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.

Τέλος, σταθερή παραμένει η εικόνα του τελευταίου 24ωρου και από τα νοσοκομεία, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκαν 248 νέες εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 337, ενώ καταγράφηκαν και 22 νέοι θάνατοι συμπολιτών μας από τη λοίμωξη COVID-19.