Με κυρώσεις απειλούν το Ισραήλ Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς εάν προχωρήσει σε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και δεν επιτρέψει την ανρθωπιστική βοήθεια στον θύλακα ενώ οι ηγέτες των χωρών αυτών δήλωσαν πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις “σκανδαλώδεις” ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου.
«Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης για (παροχή) βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη» και «ενέχει τον κίνδυνο καταπάτησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση.
«Αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια επέκτασης του εποικισμού στη Δυτική Όχθη (…) Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων κυρώσεων», πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.
Οι τρεις ηγέτες δήλωσαν εξάλλου «αποφασισμένοι να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος» στο πλαίσιο «της λύσης των δύο κρατών».
Μακρόν, Στάρμερ και Κάρνεϊ κάλεσαν επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023. «Το Ισραήλ υπέστη μια στυγερή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Ανέκαθεν στηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς απέναντι στην τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι παντελώς δυσανάλογη», τονίζουν.
Οι τρεις χώρες διαβεβαιώνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Αίγυπτος για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και μια μακροχρόνια πολιτική λύση συνιστούν την καλύτερη ελπίδα για τον τερματισμό της αγωνίας των ομήρων και των οικογενειών τους, την ελάφρυνση των δεινών που έχουν υποστεί οι πολίτες της Γάζας και το τέλος του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς (…) Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επιτύχουν και πρέπει όλοι να εργαστούμε για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να φέρουμε τη μακροχρόνια ειρήνη και ασφάλεια που αξίζουν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι και να διασφαλίσουμε τη μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσαν.
Διαβάστε ακόμη:
- Eurovision 2025: Απίστευτο ρεκόρ – Σχεδόν 5 εκατ. τηλεθεατές είδαν έστω για ένα λεπτό
- Οι πέντε πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας και οι μισθοί τους
- Φυσικό αέριο: Έρχονται χρωματιστά τιμολόγια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Χρηματιστηριακός χάρτης: Ποιες μετοχές επιλέγουν ξένοι και εγχώριοι οίκοι