Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αποτελέσουν σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς φέτος, σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος και να φθάσουν τα 14 εκατομμύρια, αναφέρει η έκθεση, αποτελώντας το 18% της αγοράς – από μόλις 4% το 2020.

Η μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ.

Πάνω από τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στους δρόμους παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, η οποία κυριαρχεί επίσης στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών και ήταν υπεύθυνη για το 60% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022.

Τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλεκτρικών μοντέλων με μπαταρίες στην Κίνα και την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Εκτός της Κίνας, υπάρχει ανάγκη οι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (OEM) να προσφέρουν προσιτές επιλογές σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων”, αναφέρει η έκθεση.

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα δίτροχα ή τρίτροχα ηλεκτρικά οχήματα υπερτερούν αριθμητικά των αυτοκινήτων. Πάνω από τις μισές από τις ταξινομήσεις τρίτροχων οχημάτων στην Ινδία το 2022 θα είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα