Δύσκολες ώρες προμηνύονται για γνωστό μεγαλοεργολάβο ο οποίος θα «κάτσει στο σκαμνί» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το οποίο προέρχεται από μίζες στα εξοπλιστικά!

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος κατασκευαστής – μάνατζερ, που κατά πληροφορίες βρίσκεται πίσω (ως καθοδηγητής και συμμέτοχος) και από την κίνηση «εφοπλιστών» – στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι – της Αρκαδίας και του Περσικού κόλπου να «ρίξουν πραξικοπηματικά» την νόμιμη διοίκηση εργοληπτικού -και όχι μόνο- ομίλου, παραπέμπεται στο εδώλιο για καταγγελόμενη εικονική αγοραπωλησία αγροτεμαχίου, με σκοπό να ξεπλύνει μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονται από μίζες, γιγαντιαίου εξοπλιστικού σκανδάλου που συντάραξε τη χώρα με εμπλοκή πασίγνωστων επιχειρηματιών και πλήθος προφυλακίσεων!

Την ίδια ώρα ωστόσο με την εκκρεμούσα ποινική υπόθεση για ξέπλυμα από μίζες, που έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο, στην Επ. Κεφαλαιαγοράς εκκρεμεί ανοιχτή υπόθεση του εν λόγω εργολάβου – μάνατζερ ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης και χειραγώγηση της μετοχής πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από περίπου 2 χρόνια!

Και παραδόξως η Επ. Κεφαλαιαγοράς, που παρεμπιπτόντως δηλώνει πολύ «ευαίσθητη» σε θέματα κατασκευών, όπως του Ελλάκτωρα για παράδειγμα (όπου το 4-3 υπέρ του τον Αύγουστο το μετέτρεψε σε 1-6 τον Νοέμβριο, χωρίς να υπάρξουν νέα πρόσθετα στοιχεία! Γιατί άραγε;), δεν έχει φέρει την υπόθεση στο ΔΣ για να επιβληθούν ποινές και να παραπεμφθεί στη συνέχεια στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω… Και η παραγραφή με το νόμο Σταϊκούρα προδιαγράφεται …

Αλήθεια ο εργολάβος έχει κανέναν καλό φίλο δικηγόρο να αποτανθεί; Και εάν είναι συγγενής υπουργού ακόμη καλύτερα …

Θέλει και …family office, η αφεντομουτσουνάρα του! Ο φιρφιρίκος – φιγουρατζής του τζόγου, πρώην συνομιλητής του Μαξίμου, με το ξέπλυμα…

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι φιγουρατζής «επιχειρηματίας», με κόκκινα και πράσινα στενά παντελόνια, μετρ του «τζόγου», των υπογείων διαδρομών, που έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα 80 εκατ. ευρώ διά μέσω εφοπλιστή – πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου τραπεζικού σκανδάλου στη χώρα, αλλά και για φοροδιαφυγή μεγάλης αξίας, ίδρυσε «family office» διά μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις «εμβληματικές» επενδύσεις του!

Βλέπετε, όταν εκεί που μια ζωή «έκλεινε το ρήμα πεινάω σε όλους τους χρόνους», ξαφνικά βρέθηκε συνομιλητής της εξουσίας, μπαινόβγαινε στο Μαξίμου (επί ΣΥΡΙΖΑ) και πραγματοποιούσε αγοραπωλησίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, φυσικό ήταν κάπου να …σαλτάρει! Και να νομίζει ότι είναι κάτι μεταξύ Λάτση και Βαρδινογιάννη, οπότε χρειάζεται family office για τις επενδύσεις της οικογενείας…

Ε, ρε τι τραβάμε με τον κάθε φιρφιρίκο…

«Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» ο Μαντωνανάκης! Θέλει και τα 626 εκατ. αλλά και το Λαγονήσι. Και η κυβέρνηση πάει …πάσο! Γιατί;

Κυρίαρχος του παιχνιδιού στη διαμάχη του με το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα την ΕΤΑΔ, έχει καταστεί ο υπερδανεισμένος μεγαλοξενοδόχος Μαντωνανάκης, ο οποίος την ώρα τούτη – αφού οι δικαστικές αρχές του επιδίκασαν το ιλιγγιώδες ποσόν των 626 εκατ. ευρώ μέσα από ένα έωλο και αυθαίρετο σκεπτικό- όχι μόνο ζητάει να του καταβληθεί εις το ακέραιο το εν λόγω ποσόν, που τινάζει τον προϋπολογισμό στον αέρα, αλλά απαιτεί ταυτοχρόνως να κρατήσει το μάνατζμεντ και τη διαχείριση του Grand resort Lagonissi μέσα από ανανέωση – επέκταση της σύμβασης παραχώρησης!

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης πρότεινε στον μεγαλοξενοδόχο, να του καταβληθεί το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα εξοφλήσει τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου στον έλεγχο του Δημοσίου!

Ο Π. Μαντωνανάκης, όπως οι καλά – και εκ των έσω- γνωρίζοντες υποστήριζαν, (προφανώς γιατί αισθάνεται ότι έχει μεγάλες πλάτες, με προσβάσεις σε όλες τις – και τις τέσσερις- εξουσίες) δεν δέχτηκε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης που εστάλη υπό τις ευλογίες του Μαξίμου!

Και τα θέλει όλα! Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο! Και τα λεφτά και το ξενοδοχείο, αλλά και να μην πληρώσει τις τράπεζες αφού έχει ήδη στραφεί δικαστικά εναντίον τους ότι τον εξαπάτησαν και τον παραπλάνησαν, με σκοπό να τον καταστρέψουν και να του αποσπάσουν δολίως την περιουσία!

Η φήμη που κυκλοφόρησε στη συνέχεια ήθελε τον πρωθυπουργό να είναι έξαλλος με το …θράσος του μεγαλοξενοδόχου να αρνείται την συμβιβαστική πρόταση – τελεσίγραφο!

Και να είναι αποφασισμένος, όπως τουλάχιστον διέρρευσε ως πληροφορία στον Τύπο, να φέρει τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας θα θεσπίζεται ακατάσχετο για την ΕΤΑΔ, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν οι θεσμοί στους οποίους έχουμε υποθηκεύσει – και με το νόμο αλλά και με ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή- την περιουσία του Κράτους!

Άρα, η τροπολογία που υποτίθεται ότι θα ερχόταν στη Βουλή θα εγκλώβιζε τον Π. Μαντωνανάκη, ο οποίος συνειδητοποιώντας ότι τα επιδικασθέντα 626 εκατ. ευρώ, δεν θα τα πάρει ποτέ από την ΕΤΑΔ, θα αναγκαζόταν να συμβιβαστεί με τους όρους που θα επέβαλαν το Κράτος, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός!

Δυστυχώς, επειδή ως γνωστόν στην Ελλάδα είμαστε, η περίφημη τροπολογία που θα έβαζε τέλος στις «αυθαίρετες» απαιτήσεις Μαντωνανάκη δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή, δεν ψηφίστηκε από το σώμα, δεν έγινε νόμος του Κράτους, πιθανότατα δεν συντάχθηκε ποτέ!

Σε απλά ελληνικά την τροπολογία την έκαναν γαργάρα!!!

Πιθανόν υπήρξαν παρεμβάσεις, από νομικούς κυβερνητικούς κύκλους που ξέρουν να χειρίζονται καλά τα θέματα αυτά, ίσως και από τρίτα πρόσωπα που επίσης διαθέτουν μακρά εμπειρία στη διαχείριση δικαστικών – και άλλων – θεμάτων!

Το γεγονός πάντως είναι, πως ο αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος και οξυδερκής μεγαλοξενοδόχος, με τις δυνατές άκρες και τα πρόσωπα – κλειδιά, κατάφερε παρά τις «απειλές» και τα τελεσίγραφα να επιβάλει τις δικές του θέσεις και να είναι έτοιμος να δει τις απαιτήσεις του να υλοποιούνται!

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο ανεξέλεγκτος και «δικομανής» όπως τον χαρακτηρίζουν οι «εχθροί» του Π. Μαντωνανάκης καθίσταται την ώρα τούτη κυρίαρχος του παιχνιδιού, με την κυβέρνηση και το Κράτος να βγαίνουν «σοβαρά τραυματισμένοι» από την έκβαση της υπόθεσης …

Πώς σας φαίνεται που διαπραγματεύεται με discount 50% η ΔΕΗ; Ίδια κεφάλαια 5 δις. , κεφαλαιοποίηση 2,4 δις και ταμειακά διαθέσιμα 2,9 δις. υψηλότερα κατά 500 εκατ. από την αποτίμηση!!!

*** Την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνει η ΔΕΗ τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου, τα οποία αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την αγορά, για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Ειδικά με την μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας – την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που την επισημαίνουν με χαιρεκακία – και την συνεπακόλουθη μείωση της κεφαλαιοποίησης της, το πρώτο τρίμηνο θα δώσει μία πρώτη γεύση, έστω και εν μέσω μιας θυελλώδους περιόδου, με τις αντιδράσεις για την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, να πιάνουν ταβάνι.

*** Εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, για τα δεδομένα της ΔΕΗ, τη χρηματοοικονομική της θέση, την αποτίμησή της στο ταμπλό καθώς και τις πολύ σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας με πρώτα ονόματα του ευρύτερου ενεργειακού χώρου σε Ελλάδα και Ευρώπη

*** Με 31/12/2021 η ΔΕΗ έχει ίδια κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ 2,4 δισ. ευρώ! Πως σας φαίνεται που διαπραγματεύεται με discount 50%;! Ακόμα και τα (ταμειακά) διαθέσιμα της ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή περισσότερα κατά 500 εκατ. ευρώ από την αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο!

*** Στον τομέα των συνεργασιών τώρα, θυμίζω: Το Μνημονίου Συναντίληψης με την Motor Oil για κοινή δράση και επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο, αλλά και τη συνεργασία με τη γερμανική RWE και τις τρεις εγχώριες επιχειρήσεις ( Μπαλιάγα, Τείχιο και Πίβοτ) για φωτοβολταϊκά ισχύος ως 4GW. Και μην ξεχάσω την ταχέως επεκτεινόμενη και διαρκώς ισχυροποιούμενη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

*** Πολλά ακούω, για τη… μανία των πωλητών, που έχουν φέρει τη μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα των 6,33 ευρώ, για τα κίνητρά τους και κυρίως την ταυτότητά τους (για να μην πω τον ή τους υποκινητές τους), αλλά στην παρούσα φάση επενδυτικά και χρηματιστηριακά αυτό που μετράει είναι τι αγοράζεις και με τι ορίζοντα. Όπως και η σωστή ανάλυση των δεδομένων, η ψυχραιμία και οι κινήσεις με προοπτική απόδοσης

Τα κρυπτονομίσματα «βασίζονται στο τίποτα»! Η παραπομπή στο «αμαρτωλό» 1999!

***Τάδε έφη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για να προστατευτούν οι πολίτες από την κερδοσκοπία. Έστω και αργά, κάτι πρέπει να γίνει, έχετε υπόψη σας τι συμβαίνει στην επαρχία; Μιλάμε για πραγματική αφαίμαξη εισοδημάτων, ανυποψίαστων και συνήθως άσχετων με το αντικείμενο ιδιωτών και επαγγελματιών κάθε κατηγορίας, που εναποθέτουν τις όποιες οικονομίες τους σε κάθε επιτήδειο, που τους πουλάει ελπίδα.

*** Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επανάληψη όσων εγκλημάτων είχαν διαπραχθεί κατά τη “χρυσή εποχή διάδοσης της μετοχικής ιδέας”, το βάθος της οποίας είναι τεράστιο. Ούτε η Τράπεζα Ελλάδος έχει κατορθώσει να αναχαιτίσει αυτή τη νέα μόδα (λαίλαπα, την ονομάζω εγώ), ούτε οι τράπεζες, ούτε τα συναρμόδια υπουργεία. Δε φτάνει όμως μόνο η διατύπωση ανησυχιών για τους ανθρώπους και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν θα έπρεπε να γίνει μία μεγάλη, υπεύθυνη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα αυτό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα, θα συνεχίσουν να αλωνίζουν τη χώρα τα κάθε λογής απομεινάρια έκπτωτων πρώην παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς και των παλιών ΕΛΔΕ, τις θυμάστε; Και έχω πλήρη γνώση των όσων αναφέρω.

Για να καταλαβαίνετε …

*** Χαράς ευαγγέλια για τον Πούτιν. Υψηλό ετών χτυπάει το ρούβλι έναντι και του ευρώ και του δολαρίου. To δολάριο χάνει 4,3% και φτάνει στα 59,64 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ το ευρώ καταγράφει απώλειες 8,9%, με την ισοτιμία στα 62,76 ρούβλια ανά ευρώ. Όλα καλά εκεί στις Βρυξέλλες και στην αθάνατη (και ανίκανη να χειριστεί κρίσιμα προβλήματα) γραφειοκρατία της;

Ημερολόγιο:

***Αποτελέσματα 1ου τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα ΕΛΧΑ, Premia, αύριο Τρίτη η Ε-Νet, η Quest Τετάρτη, την Πέμπτη η ΔΕΗ και η Aegean. Σημειώστε ότι Eurobank (25/5), Alpha Bank (26/5) και Εθνική Τράπεζα (27/5) πραγματοποιούν τις ενημερωτικές τους τηλεδιασκέψεις

Εβδομάδα εξελίξεων η τρέχουσα για την Attica Bank

***Οι δύο ξένοι οίκοι (UBS και Deloitte) παραδίδουν τα τελικά στοιχεία για τις δύο τιτλοποιήσεις των 700 εκατ. και του 1,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως, τα οποία θα αποσταλούν στην DBRS για τον τελικό έλεγχο και τη βαθμολόγηση τους, ώστε να ενταχθούν στον ”Ηρακλή 2″. Έτοιμο και το νέο επιχειρησιακό μοντέλο, το οποίο σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει έτοιμη η για το λειτουργικό μοντέλο, θα αλλάξει κατά πολύ τη σημερινή εικόνα της τράπεζας. Θυμίζω, Γενική Συνέλευση τέλος Ιουνίου και – το πιθανότερο – πρώτες αποφάσεις για νέα την νέα αύξηση, όρους, χρόνο, συμμετοχή κλπ. Ταχείες εξελίξεις, με τη σφραγίδα της νέας διοίκησης.

Κουίζ: Ποιος «επώνυμος» επιχειρηματίας ενεργοποιείται στην προμήθεια των 3 κορβετών;

Μετά τις 3 φρεγάτες Belharra και τα 6 Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, σειρά έχει πλέον η προμήθεια 4 κορβετών που θα προμηθευτεί το πολεμικό ναυτικό.

Ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές οικονομικές προτάσεις που θα τεθούν προς αξιολόγηση μαζί με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις εξοπλιστικές δυνατότητες από την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα και επιτροπές!

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτάσεις για την προμήθεια των 4 κορβετών έχουν καταθέσει η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Ιταλία καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπλοκής στην εν λόγω προμήθεια.

Μέχρι εδώ όλα είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο όμως που δεν έχει καταστεί γνωστό, είναι ότι «σοβαρός» επιχειρηματικός παράγων της ζωής του τόπου, με δημόσιες αναφορές και ηχηρό οικογενειακό όνομα, από τα λεγόμενα και «παλαιά δεξιά τζάκια», φέρεται να έχει ενεργοποιηθεί παρασκηνιακά υπέρ της Γαλλικής πρότασης για την προμήθεια των Κορβετών με τις φήμες να «οργιάζουν» ότι είχε εμπλοκή (για λογαριασμό των Γάλλων φυσικά) και στην προμήθεια των 3 φρεγατών Belhhara τις οποίες τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προμηθευτεί μετά από σκληρή και αποφασιστική στάση τουλάχιστον 1 δις. ευρώ φθηνότερα από την αρχική πρόταση των Γάλλων και των «επωνύμων» μεσαζόντων τους! Ποιος είναι;