Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου, προανήγγειλε, ουσιαστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ενωσης είναι ατελέσφορες.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το «ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 250 εκατ. δολαρίων» και ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιβληθούν έξτρα δασμοί εάν τα προϊόντα κατασκευάζονται ή παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που το 2024 ήταν της τάξεως των 240 δισ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του ΕΜΠΟΡΙΟΥ, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος αντίπαλος. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι προστιθέμενης αξίας, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ που υπερβαίνει τα 250.000.000 δολάρια ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω την επιβολή άμεσου δασμού 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα επιβληθεί δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται ή παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»

Οι απειλές στην Apple και τον Τιμ Κουκ
Νωρίτερα, με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Apple με την επιβολή δασμού 25% στα iPhone που δεν κατασκευάζονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δήλωσή του είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, οδηγώντας τη μετοχή της Apple σε πτώση 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, γεγονός που επηρέασε αρνητικά και τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.
«Εδώ και καιρό έχω ενημερώσει τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhone που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να κατασκευάζονται εντός της χώρας και όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «αν αυτό δεν ισχύει, τότε η Apple θα πρέπει να καταβάλει δασμό τουλάχιστον 25% στις ΗΠΑ».
Παραμένει ασαφές εάν ο Πρόεδρος έχει τη νομική δυνατότητα να επιβάλει δασμούς σε μία μεμονωμένη εταιρεία. Η Apple δεν προχώρησε σε κάποιο επίσημο σχόλιο όταν της ζητήθηκε από το πρακτορείο Reuters.
Η Apple έχει ήδη δηλώσει ότι κατά το τρίμηνο που λήγει τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των συσκευών iPhone που θα πωληθούν στις ΗΠΑ θα προέρχεται από την Ινδία.