Ενωτικός απέναντι σε όλους τους Τούρκους εμφανίστηκε κατά την πρώτη ομιλία μετά την ορκωμοσία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχόμενος παράλληλα μια Τουρκία πιο θαρραλέα και πιο ισχυρή στην προστασία των δικαιωμάτων στη Γαλάζια Πατρίδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να αγκαλιάσει όλους τους Τούρκους ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση ενώ έδωσε το στίγμα του τι πρέπει να περιμένουν οι ξένοι από την Τουρκία.


«Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive, και συνέχισε:

«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όλα τα μέλη των 85 εκατομμυρίων του λαού να μείνουν ενωμένα σαν τα τούβλα ενός τείχους, για ενότητα και αλληλεγγύη. Θα ανακοινώσω το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε. Θα συνεχίσουμε να κεντάμε βελονιά προς βελονιά τον τουρκικό αιώνα με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Κάθε φορά που απλώναμε το χέρι μας για χειραψία μετά από εκλογές, μας υποδέχονταν πάντα με σφιγμένες γροθιές. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά», είπε ο Ερντογάν, σε μία σαφή αναφορά στην αντιπολίτευση.

«Για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας, περιμένουμε από την αντιπολίτευση να ενεργήσει με αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε η αντιπολίτευση να συμφιλιωθεί με την εθνική βούληση.

Η ημέρα είναι η ημέρα για να γίνουμε ένα, να είμαστε μαζί, να ενισχύσουμε τη χιλιόχρονη αδελφοσύνη μας. Η μέρα είναι η μέρα για να προστατεύσουμε το λαμπρό μέλλον των παιδιών μας».

Υποσχέθηκε νέο Σύνταγμα

«Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας με ένα, «ελευθεριακό» πολιτικό και χωρίς αποκλεισμούς Σύνταγμα, ξεφορτώνοντας το ισχύον σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν πραξικοπήματος».

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αρχή του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ “ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο”. Θα το κάνουμε αυτό επεκτείνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο λαό μας στις προεκλογικές πλατείες. Όπως κάνουμε τα τελευταία 21 χρόνια, θα υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, ένα προς ένα, Θεού θέλοντος», ανέφερε.

Τα σενάρια για το νέο υπουργικό

Εν τω μεταξύ, «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός «μεγάλα» ονόματα, όπως αυτά των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν. Η σύνθεση του υπουργικού αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.

Ποιοι πήγαν στην τελετή ορκωμοσίας

21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Επίσης, στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα αλλά και υψηλή ήταν η εκπροσώπηση και από τις Τουρκογενείς χώρες, αφού παρίστανται οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Από την Ευρώπη, έδωσαν το παρόν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών ήταν ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί συμμετείχαν στην τελετή από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Διαβάστε περισσότερα