Με αφορμή αυτή τη φορά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ με υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, η Τουρκία επαναφέρει την πάγια τουρκική θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ανοίγοντας νέο μέτωπο αμφισβήτησης μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση για τα θαλάσσια πάρκα.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε σημερινή του τοποθέτηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τον ελληνικό σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι αυτός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία και δεν μεταβάλλει τις θέσεις που διατηρεί η Άγκυρα για το Αιγαίο.
Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΑΜ επαναφέρει ευθέως την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, κάνοντας λόγο για γεωγραφικούς σχηματισμούς «των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμφωνιών».
Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της γνωστής τουρκικής θέσης περί «γκρίζων ζωνών», την οποία η Αθήνα απορρίπτει σταθερά, επιμένοντας ότι το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο καθορίζεται σαφώς από τις διεθνείς συνθήκες.
Στην ίδια γραμμή ΥΠΕΞ και υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας
Η σημερινή παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έρχεται μία ημέρα μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί.
Και ο Κετσελί είχε υποστηρίξει ότι το ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για την Τουρκία, επαναφέροντας την ίδια ακριβώς διατύπωση για γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων, κατά την τουρκική θέση, η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.
Με τις δύο διαδοχικές τοποθετήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ και το υπουργείο Άμυνας, η Άγκυρα δείχνει ότι επιλέγει να προσδώσει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα στην αντίδρασή της απέναντι στον ελληνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Παράλληλα, η Άγκυρα επιχειρεί να συνδυάσει την αμφισβήτηση του ελληνικού σχεδιασμού με μήνυμα περί διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών «με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Η Τουρκία ευνοεί την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο παράκτιων κρατών του Αιγαίου με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και την ανάπτυξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Μετά τα θαλάσσια πάρκα, νέο πεδίο αμφισβήτησης
Η νέα αντίδραση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται εκ νέου από τις διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών για τον θαλάσσιο χώρο.
Είχε προηγηθεί η τουρκική κίνηση με την ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Αθήνα απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές ενέργειες παράνομες και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα εις βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πλέον, η Άγκυρα επιχειρεί να μεταφέρει την ίδια λογική αμφισβήτησης και στο πεδίο του χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επαναφέροντας στο προσκήνιο μία από τις πλέον επίμονες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Χατζηβασιλείου: Παράνομα τα τουρκικά πάρκα
«Η τουρκική θεώρηση περί θαλασσίων πάρκων είναι παράνομη και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα», τόνισε πάντως νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο OPEN.
Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις ανακοινώσεις της Άγκυρας, από την πρώτη στιγμή με σαφή δήλωση, στην οποία αποτυπώνονται τεκμηριωμένα οι εθνικές θέσεις. Όπως σημείωσε, το προσεχές διάστημα το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, στο κατάλληλο επίπεδο. Ο υφυπουργός επανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν ετεροκαθορίζεται και δεν προσδιορίζεται με βάση επιθυμίες ή επινεύσεις τρίτων.
Αναφερόμενος στα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, εξήγησε ότι είναι παράνομα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, διότι εκτείνονται σε διεθνή ύδατα, όπου καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να δημιουργεί προστατευόμενες ζώνες εκτός χωρικών υδάτων χωρίς συνεννόηση με τις όμορες χώρες και χωρίς τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Δεύτερον, διότι εκτείνονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πράγμα που δεν επηρεάζει νομικά τα ελληνικά δικαιώματα. «Δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», ανέφερε. Επίσης, υπενθύμισε ότι έρχονται ως παράνομη απάντηση στις νόμιμες κινήσεις της Ελλάδας με τα Θαλάσσια Πάρκα και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που σχεδιάστηκαν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με τη σφραγίδα της Ε.Ε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα «ήρεμα νερά» δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να μπορέσουν οι δύο χώρες να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει θέσεις ή κάνει πίσω στον σχεδιασμό της. Το αντίθετο», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης συνομιλούσαν με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες, τις τουρκικές παραβιάσεις και την εκκρεμότητα επίλυσης της διμερούς διαφοράς.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση. «Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί απειλή σε βάρος εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
