Με 10 βασικά έργα ενεργειακού χαρακτήρα που θα ενταχθούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από το φιλόδοξο ευρωπαϊκό υπερ-πρόγραμμα REPowerEU, σκοπεύει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό παράγοντα, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό ως το τέλος της δεκαετίας.

Τα βασικά έργα κατά ομάδες είναι:

Α.Υδρογόνο

Αποτελείται από δύο επιμέρους δράσεις, το Green και το BLUE MED.

Το δεύτερο αφορά στην παραγωγή «μπλε» υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και πλήρως ανανεώσιμου υδρογόνου.

Το πρώτο είναι της Advent Technologies και αφορά στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

Β. Εμπλουτισμός του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (δηλαδή του ΔΕΣΦΑ) και με νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης αερίου (FSU) στη Ρεβυθούσα.

Γ. Διπλασιασμός της δυναμικότητας ηλεκτρικής αποθήκευσης της χώρας, για την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ.

Δ. Τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα με πακτωμένες ανεμογεννήτριες

Ε. Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Στ. Υπόγεια αποθήκη αερίου Ν. Καβάλας

Ζ. Πακέτο εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημόσιο Τομέα και σε δεύτερη φάση στον Ιδιωτικό.
Το υπερ-πρόγραμμα αποσκοπεί στην αύξηση του δείκτη ενεργειακής εξοικονόμησης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Ως γνωστόν το REpowerEU δίνει έμφαση στη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτιρίων, τόσο σε ιδιωτικά κτίρια (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) όσο και σε δημόσια κτίρια.

Η. Αναβάθμιση δυναμικότητας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και αναβάθμιση δυναμικότητας του αγωγού TAP.

Θ. Δύο νέα FSRU της «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο και της «Gastrade» στην Αλεξανδρούπολη και

Ι. Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

«Βασικό πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία και οι δικαστικές εμπλοκές αλλά και τα συμφέροντα διαπλεκόμενων που μπορεί να στείλουν το πρόγραμμα στις καλένδες» μάς λέει υψηλόβαθμος έλληνας των Βρυξελλών.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δίνει περιθώριο για στοχευμένες παρεμβάσεις στα κτίρια με χρήση αντλιών θερμότητας και μεθόδων εξοικονόμησης και καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, ώστε να ελαχιστοποιήσει τόσο την ενεργειακή τους κατανάλωση όσο και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, ζητήματα που για την ώρα, αποτελούν τροχοπέδη για τους στόχους της ΕΕ σε ενεργειακή ασφάλεια και απανθρακοποίηση» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ που έχει ασχοληθεί με το θέμα.

«Το φιλόδοξο υπερ-πρόγραμμα REPowerEU, δίνει σε κάθε χώρα χρονικό περιθώριο 4-8 μηνών προκειμένου να καταθέσει σε εμάς εδώ στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για τα έργα που θέλει να χρηματοδοτηθούν, με την Αθήνα από όσο βλέπω να επιδεικνύει ιδιαίτερη εγρήγορση και ετοιμότητα ως προς κατάρτιση της λίστας» παρατηρεί έλληνας της Κομισιόν.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος του ΥΠΟΙΚ μας αναλύει πως «θα κάνουμε άρτια κοστολογημένη και αιτιολογημένη πρόταση, διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους, ώστε να πάρουμε το τελικό οκέυ» και συνεχίζει: «Σκεφτείτε πως οι επιδοτήσεις ανέρχονται στο 1 δις ευρώ και τα δάνεια σε 6-7 δις ευρώ, όπου, βέβαια, πρόκειται για χρήματα με πολύ χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Έτσι φτάνουμε τα 8 δις ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία έως το 2027, πράγμα που αποτελεί και το βασικό κριτήριο για να τύχουν χρηματοδότησης μέσω του REPowerEU. Επίσης και επειδή πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τη μόχλευση το ποσό που θα εισρεύσει αθροιστικά στην αγορά θα φτάσει τα 11-12 δις ευρώ».

Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ.Σκυλακάκης που ήδη επεξεργάζεται τη βασική λίστα των έργων που θα υλοποιηθούν σε βάθος 5-7 ετών.

«Οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης για το ζήτημα των δανείων, έχουν αρθεί και πλέον προσανατολίζεται προς την εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων, δηλαδή τόσο αυτών που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις όσο και αυτών που αντιστοιχούν σε δάνεια, που είναι χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα» ολοκληρώνει την παρέμβασή του ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.