Στα 9,2 τρισ. δολάρια τον χρόνο, έως το 2050, υπολογίζει η McKinsey & Co. τις επενδύσεις που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, παγκοσμίως. Σύμφωνα με νέα μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας, οι δαπάνες σε υποδομές και συστήματα πρέπει να αυξηθούν κατά 3,5 τρισ. δολάρια τον χρόνο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι αναλυτές της McKinsey επιχείρησαν να εκτιμήσουν τις επενδύσεις αλλά και τις αλλαγές στις συμπεριφορές που θα απαιτούνταν για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στο μηδέν έως το 2050. Διαπίστωσαν ότι ως αντάλλαγμα για την σταθεροποίηση των συνθηκών στον πλανήτη, η χρήση άνθρακα θα μπορούσε να εκμηδενιστεί έως το 2050. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωνόταν κατά 55% και 70% αντίστοιχα και 200 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα έρχονταν να αντικαταστήσουν 185 εκατ. θέσεις τις οποίες η παγκόσμια οικονομία δεν θα χρειαζόταν πια.

mckinsey-9-2-tris-dolaria-ton-chrono-kostizei-i-diasosi-toy-planiti0

Οι επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο θα αύξαναν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά ένα τέταρτο έως το 2040, ενώ αυτές θα παρέμεναν 20% υψηλότερες από ο,τι είναι σήμερα έως το 2050.

Κανείς δεν γνωρίζει πόση θα είναι η ζημιά εάν η κλιματική αλλαγή αφεθεί ανεξέλεγκτη, όμως οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος της αντιμετώπισής της. 

«Αυτό είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο πρόβλημα που θα απαιτήσει μία παγκόσμια λύση», είπε ο Hamid Samandari, εκ των συντακτών της μελέτης της McKinsey. «Θα απαιτήσει ένα επίπεδο συνεργασίας και αποφασιστικότητας και ενότητας για έναν σκοπό που ξεπερνά ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν», τόνισε.