Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι το Π.Δ. 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

Περαιτέρω, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κυβέρνηση συντεταγμένα να προχωρήσει τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. Όπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, την προετοιμασία αυτού του σύνθετου εγχειρήματος που παραμένει άλυτο για δεκαετίες αναλαμβάνουν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οινονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ολοκληρωμένη πρόταση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. «Είναι γνωστό ότι το Π.Δ. διόρθωσε μια στρεβλή κατάσταση και η κυβέρνησή μας κινείται προς την επίλυση της στρέβλωσης αυτής. Ειδικά για το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θα γίνει επιτροπή προσωπικοτήτων που θα μελετήσουν σε βάθος τα ζητήματα αναβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Yπενθυμίζεται ότι το εν λόγω προεδρικό διάταγμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς θεωρήθηκε ότι όσοι έχουν τελειώσει δραματικές σχολές εξισώνονται με αποφοίτους Λυκείου. Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είχε διευκρινίσει έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των καλλιτεχνών ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν εξισώνει τους τίτλους δραματικών σπουδών με το απολυτήριο λυκείου, δεν αφορά προσλήψεις του υπουργείου Παιδείας ούτε και προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο, οι οποίες εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ.

Διαβάστε ακόμη: