Ο φετινός καύσωνας που έπληξε τη Γαλλία από τις 17 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου άφησε πίσω του βαρύ ανθρώπινο απολογισμό, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας (Santé publique France), καταγράφηκαν 5.764 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα θνησιμότητας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα που έχει σημειωθεί μετά τον ιστορικό καύσωνα του 2003.
Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους επιπλέον θανάτους σημειώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, όταν οι θερμοκρασίες κορυφώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αν και οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι θάνατοι αυτοί δεν μπορούν να αποδοθούν με απόλυτη βεβαιότητα αποκλειστικά στη ζέστη, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 15 ετών.
Γαλλία: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από την ηλικία των 45 ετών και άνω
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έντονη αύξηση των θανάτων από την ηλικία των 45 ετών και άνω, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πρωτοφανές.
Παρότι περίπου τα δύο τρίτα των επιπλέον θανάτων αφορούν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, ιδιαίτερα βαριά επλήγη και η ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών, όπου καταγράφηκαν 979 επιπλέον θάνατοι, ποσοστό αυξημένο κατά 55% σε σχέση με το αναμενόμενο.
Η περιοχή του Παρισιού ήταν από τις πλέον πληγείσες, καθώς εκεί σημειώθηκαν 1.999 επιπλέον θάνατοι, με τη συνολική θνησιμότητα να φτάνει σχεδόν στο διπλάσιο των φυσιολογικών επιπέδων. Η αύξηση καταγράφηκε σε όλους τους χώρους, από νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας μέχρι κατοικίες, όπου παρατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη επιβάρυνση.
Τα προσωρινά αυτά στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπαρκή προετοιμασία απέναντι στις ολοένα συχνότερες ακραίες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με τον καταστροφικό καύσωνα του 2003, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 15.000 άνθρωποι, καθώς το φετινό επεισόδιο είχε μικρότερη διάρκεια και το σύστημα υγείας είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένο.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν πάντως ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι ακόμη βαρύτερος. Το φθινόπωρο θα δημοσιευθούν τα οριστικά στοιχεία για τους θανάτους που αποδίδονται άμεσα στη ζέστη, ενώ ήδη στον φετινό απολογισμό προστίθενται και περίπου 300 επιπλέον θάνατοι που είχαν καταγραφεί κατά τον πρώτο καύσωνα του Μαΐου.