Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών παραπέμπονται 27 κατηγορούμενοι για τη φονική φωτιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, που έγινε πριν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2018.

Αυτό εισηγείται στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Πολυκράτης.

Ο εισαγγελέας στην πολυσέλιδη πρόταση του, η οποία αριθμεί 680 σελίδες αναλύει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και προτείνει την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και του εμπρησμού εξ αμελείας το οποίο αποδίδεται στον 70χρονο ο οποίος ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Και παρά τη σωρεία αμελειών και λαθών που συνέβαλαν στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες/εγκαυματίες, ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει πως δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία από την ανάκριση που να οδηγούν στη μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής κ. Μαρνέρης είχε ζητήσει τρεις φορές να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, εισπράττοντας ισάριθμα «όχι» από την Εισαγγελία.

Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων

Επίσης, στη μακρά λίστα των κατηγορουμένων των οποίων ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για:

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο.
  • Πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο.

Σε ό,τι αφορά τον ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που προκάλεσε το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.

Τέλος, ο εισαγγελέας προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του συγκυβερνήτη συντονιστικού ελικοπτέρου.

Την τελική απόφαση για τις κατηγορίες και τον αριθμό των προσώπων που θα παραπεμφθούν σε δίκη θα τη λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι ευθύνες που εντόπισε ο εισαγγελέας

Μεταξύ των παραλείψεων-αμελειών που καταλογίζονται στην εισαγγελική πρόταση είναι τα εξής:

  • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση.
  • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής.
  • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου όμως υπ’ όψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
  • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
  • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
  • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης.
  • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση.
  • Ανετοιμότητα.
  • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας τονίζει ότι οι βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών, που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».