Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι «ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται».

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται».

Φωτιά στη Ρόδο: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα

Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο να βρίσκονται σε εξέλιξη και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με
πλωτά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμεσως μετά Εως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθει και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Τα τρία ενεργά μέτωπα

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Στην διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

Στην διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Διαβάστε περισσότερα