Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ υπέβαλε την παραίτησή του αφού παραδέχτηκε ότι παραβίασε τους κανόνες προστασίας για την πανδημία καθώς αγκάλιασε και φίλησε μια σύμβουλό του μέσα στο γραφείο του.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης αλλά και την απάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει ότι «λυπάται» για την εξέλιξη αυτήν.

«Εργαστήκαμε τόσο σκληρά ως χώρα για να πολεμήσουμε την πανδημία», ανέφερε ο Χάνκοκ στην επιστολή του. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι η ιδιωτική ζωή μου να αποσπάσει την προσοχή από αυτήν τη σταθερή προσήλωσή μας για έξοδο από την κρίση» προσέθεσε.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς»

Ο 42χρονος πολιτικός, που είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, παραιτήθηκε αφού δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του στον βρετανικό Τύπο, φιλώντας μια γυναίκα την οποία είχε διορίσει ο ίδιος για να εποπτεύει την αποδοτικότητα του υπουργείου.

Ο Χάνκοκ έπαιζε κεντρικό ρόλο στον αγώνα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εμφανιζόταν τακτικά στην τηλεόραση ή μιλούσε στο ραδιόφωνο προτρέποντας τους Βρετανούς να τηρούν τα αυστηρά μέτρα.

«Το οφείλουμε στον λαό που θυσίασε τόσα πολλά σε αυτήν την πανδημία να είμαστε ειλικρινείς όταν τον απογοητεύουμε όπως έκανα εγώ παραβιάζοντας την οδηγία», σημειώνει στην επιστολή του.

Στην απάντησή του, ο Τζόνσον σχολίασε ότι λυπάται που παρέλαβε αυτήν την επιστολή. «Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος για τις υπηρεσίες σας», ανέφερε, δηλώνοντας «ευγνώμων» για τη στήριξη που έλαβε από τον Χάνκοκ. «Πιστεύω ότι η συνεισφορά σας στον λαό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα και ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τραβήχτηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο Χάνκοκ είχε ταχθεί κατά της χαλάρωσης του μέτρου που απαγόρευε τις στενές επαφές με άτομα εκτός του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

Έντονη η πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να τον «ξεφορτωθεί»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ αντικαθιστά τον Ματ Χάνκοκ στο υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Σημειώνεται πως ο Τζάβιντ παραιτήθηκε πέρσι από την κυβέρνηση αφού αρνήθηκε να αποπέμψει τους πολιτικούς συμβούλους του, όπως του είχε ζητήσει ο Τζόνσον.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε κλιμακούμενη πίεση, προκειμένου να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας, μετά την παραδοχή του, ότι δεν τήρησε τις οδηγίες προστασίας.

Ο 42χρονος Ματ Χάνκοκ βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης που έδωσε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας, λέγοντας πολλές φορές στους ανθρώπους να τηρούν αυστηρούς κανόνες πρόληψης και καλωσορίζοντας την παραίτηση ενός υψηλόβαθμου επιστήμονα την προηγούμενη χρονιά, ο οποίος είχε παραβιάσει τους περιορισμούς.

«Πονοκέφαλος» και η πρόσληψη της συμβούλου του

Ωστόσο, οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες στο σύνολό τους έκαναν πρωτοσέλιδη την ιστορία του Χάνκοκ, ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει χάσει κάθε ηθική αξιοπιστία.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα αναρωτήθηκε αν ο ίδιος υπουργός, έχει παραβιάσει και τον υπουργικό κώδικα, με την πρόσληψη μιας γυναίκας, η οποία ήταν φίλη του για χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο καταγγελίες για νεποτισμό, με τις οποίες έχει, προηγούμενα, βρεθεί αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον.

«Ο κύριος Χάνκοκ δεν μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Sun» σε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα της. «Σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας».

Έχει συμβεί ξανά αυτό στη βρετανική κυβέρνηση

Η υπόθεση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο ένα περιστατικό που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν, ο τότε, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς είχε επίσης παραβιάσει τους κανόνες στην κορύφωση της πανδημίας, προκαλώντας οργή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και καταγγελίες ότι στην κυβέρνηση Τζόνσον πίστευαν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζόνσον, που είναι πρωθυπουργός από το 2019, έχει αρνηθεί σε μία σειρά περιπτώσεων να αποπέμψει υπουργούς τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει παραβιάσει τους κανόνες, βάζοντας τις φωνές και εκτοξεύοντας ύβρεις κατά μελών του προσωπικού του, προκαλώντας την παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα δεοντολογίας.

Ματ Χάνκοκ βρετανός υπυργός υγείας ροζ σκάνδαλο

Η εφημερίδα «The Times» υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Τζόνσον στην κριτική που δέχεται, αλλά και τα σφάλματα, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υποστήριξη της κυβέρνησης.

Από τη μεριά της, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τη συμπάθεια της προς τον Βρετανό υπουργό Υγείας ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με απανωτές επιθέσεις.

«Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», είπε η βασίλισσα στον Τζόνσον στην αρχή της συνάντησής τους στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο το 2020, πριν από περίπου 15 μήνες.

«Μόλις συνομιλούσα με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησής σας, τον φουκαρά… Πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», δήλωσε η 95χρονη μονάρχης.

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Υγείας θα ερευνήσει πώς διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης το βίντεο, το οποίο δείχνει τον πρώην υπουργό Ματ Χάνκοκ να αγκαλιάζει και να φιλάει τη συνεργάτη του. «Είναι ένα ζήτημα που γνωρίζω ότι θα εξετάσει το υπουργείο Υγείας για να γίνει κατανοητό πώς ακριβώς αυτή η μαγνητοσκόπηση βγήκε από το σύστημα», δήλωσε ο Λιούις στο Sky News προσθέτοντας πως το υπουργείο θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα.