Ο Ίλον Μασκ και ο Τζέφ Μπέζος έχουν αναμετρηθεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο πολλές φορές, με τους δύο να μάχονται επανειλημμένα στο παρελθόν για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ο ανταγωνισμός αυτός φτάνει πλέον μέχρι το διάστημα αφού η Amazon, η εταιρεία που ίδρυσε ο Μπέζος, φιλοδοξεί να προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες πρόσβασης σε γρήγορο ίντερνετ από το διάστημα, κατά τα πρότυπα της SpaceX του Μασκ.

Με την SpaceX να προσφέρει ήδη τέτοιες υπηρεσίες, τώρα η Amazon με το επονομαζόμενο σχέδιο Project Kuiper επιδιώκει να μπει κι αυτή από το 2025 δυναμικά στην ίδια αγορά. Πρόκειται για διαμάχη του ποιος θα «πιάσει» πρώτος τα άστρα που ξεκινά ουσιαστικά από το 2004 και τώρα εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι το, το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερους από 3.000 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, είναι πλέον έτοιμο για μαζική παραγωγή. Οι δορυφόροι θα αρχίσουν άμεσα να κατασκευάζονται σε ειδική εγκατάσταση στο Κίρκλαντ της Ουάσιγκτον και θα εκτοξευθούν σε τροχιά με τη βοήθεια εταίρων όπως οι ULA, Arianespace και Blue Origin. Αυτή η φάση παραγωγής σηματοδοτεί κρίσιμο βήμα προς τον στόχο του έργου να αρχίσει προσφέρει στους χρήστες έως το 2025 ευρεία κάλυψη με γρήγορο διαδίκτυο.

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2023 η επιτυχής εκτόξευση και παραμονή σε τροχιά δύο δοκιμαστικών δορυφόρων, των KuiperSat-1 and KuiperSat-2. Τώρα αυτοί βγαίνουν από τροχιά καθώς ετοιμάζεται η νέα γενιά τους και η επόμενη φάση του φιλόδοξου σχεδίου. 

Η πρώτη παρτίδα αυτών των νέων δορυφόρων αναμένεται ότι θα εκτοξευθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια εκτεταμένες δοκιμές μέσα στο έτος, με βάση τις οποίες επιλεγμένη ομάδα πελατών να αρχίσει να λαμβάνει αρχικά την υπηρεσία του γρήγορου ίντερνετ. Η ανάπτυξη πλήρους κλίμακας διαδικτύου υψηλής ταχύτητας από το διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί σε αυτή τη φάση το 2025, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια στόχος είναι η υπηρεσία να επεκταθεί παγκοσμίως.

Ως γίγαντας στις διαδικτυακές πωλήσεις και στην υπολογιστική νέφους (cloud), η Amazon επενδύει σε αυτή τη φάση πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει τη νέα αυτή κερδοφόρα δραστηριότητα που θα πουλά στους χρήστες συνδεσιμότητα διαδικτύου από τροχιά γύρω από τη Γη.

SpaxeX vs Amazon

Πρόκειται για εγχείρημα που μοιράζεται την ίδια βασική ιδέα με το Starlink της SpaceX του Ίλον Μασκ. Η SpaceX έχει στόχο να φτάσει τους 6.000 δορυφόρους σε τροχιά οι οποίοι εκτοξεύονται από πυραύλους της ίδιας της εταιρείας. Το Project Kuiper της Amazon βρίσκεται ακόμη νωρίς στη μετάβασή του από την έρευνα και την ανάπτυξη σε επίδοξο κατασκευαστή προϊόντων αεροδιαστημικής, αλλά η προσπάθεια έχει ξεκινήσει.

H Amazon ελπίζει ότι οι δορυφόροι του προγράμματος Kuiper θα μπορούν να λειτουργούν πιο αποδοτικά ως μονάδες και κατά συνέπεια να χρειάζονται λιγότεροι για παρόμοια κάλυψη. Επίσης η Amazon ποντάρει στο ότι είναι πολύ γνωστό όνομα σε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και σε εκατομμύρια επιχειρήσεις και πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει πιο εύκολα να πουλήσει και αυτό το προϊόν της. 

Δημόσια σύγκρουση ήδη από το 2004

Από το 2004 και μετά οι δύο κροίσοι έχουν κοντραριστεί αρκετές φορές κυρίως ακριβώς λόγω της κούρσας να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο στο διάστημα με τις αντίστοιχες εταιρείες επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων τους.

Ο Μασκ ίδρυσε την Space Exploration Technologies, γνωστή και ως SpaceX, το 2002. Δύο χρόνια νωρίτερα ο Μπέζος είχε ιδρύσει την Blue Origin. Από την ίδρυση των εταιρειών, ανταγωνίζονται σκληρά για να είναι οι πρώτες που θα πάνε ξανά ανθρώπους στη Σελήνη για πρώτη φορά από το 1972. 

Η διαμάχη μεταξύ των δύο έγινε δημόσια από το 2004 έως το 2013, όταν η Blue Origin υπέβαλε ένσταση κατά της SpaceX σε προσπάθεια να κερδίσει εκείνη από τη NASA δικαιώματα χρήσης του χώρου εκτόξευσης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, όπως έχει αποκαλύψει το περιοδικό People. Αυτό σηματοδότησε μια από τις πολλές νομικές κόντρες στις οποίες συμμετείχαν οι δύο κροίσοι όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός από τους δικαστικούς αγώνες ο Μασκ και ο Μπέζος έχουν μεταφέρει και τις διαμάχες τους και στο Twitter –νυν Χ. Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που πλέον ανήκει στο Μασκ, ο ιδρυτής της SpaceX αποκαλεί το αφεντικό της Blue Origin «αντιγραφέα», μεταξύ της κριτικής που ασκεί στις επιδιώξεις της Amazon για παρουσία της και στο διάστημα.

Σήμερα ο Μασκ είναι σύμφωνα με τη Λίστα Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 203 δις και ο Μπέζος ακολουθεί στην τρίτη θέση με περιουσία 199 δις δολάρια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH με περιουσία 207 δις δολάρια. Η κατάταξη αυτά αλλάζει συχνά αφού καθορίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την πορεία των τιμών των μετοχών των κροίσων.

Διαβάστε ακόμη