Στο πένθος έχει βυθιστεί ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς ο Masayuki Uemura άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τον δημιουργό του Nintendo Entertainment System (NES) και του διαδόχου του, Super Nintendo Entertainment System (SNES).

Και οι δύο κονσόλες, γνωστές στην Ιαπωνία ως «Famicom», έγιναν τεράστιες επιτυχίες σημειώνοντας πωλήσεις εκατομμυρίων και κάνοντας τη Nintendo μια από τις σημαντικότερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως.

Η είδηση του θανάτου του Uemura ήρθε από το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan, όπου ήταν διευθυντής σπουδών για βιντεοπαιχνίδια από το 2004.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που έφυγε από τη ζωή

Masayuki Uemura: Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Nintendo

Ποιος ήταν ο Masayuki Uemura

Ο Uemura αρχικά εργάστηκε στην Sharp, πουλώντας φωτοκύτταρα σε διάφορες εταιρίες. Το 1972 εντάχθηκε στη Nintendo ως μηχανικός, σε μια εποχή που το gaming δεν ήταν διαδεδομένο.

Στην εταιρία ενσωμάτωνε την τεχνολογία των φωτοκυττάρων σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αργότερα δούλεψε και σε plug and play κονσόλες, μεταξύ αυτών τη Color TV-Game.

Tο 1981 η ζωή του άλλαξε. Ο τότε Πρόεδρος της Nintendo, Hiroshi Yamauchi, του πρότεινε να δημιουργήσει μία κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια, η οποία θα έπαιρνε κασέτες cartridges. Ουσιαστικά, του ζήτησε να φτιάξει μια συσκευή ικανή να παίζει παιχνίδια arcade σε τηλεόραση.

Ο Uemura δέχτηκε και ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία στον χώρο.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις του Famicom (στην Ιαπωνία) και του αντίστοιχου NES (στις υπόλοιπες χώρες) ανήλθαν συνολικά σε 61,91 εκατομμύρια μονάδες.

Τέλος, ο εκλιπών έχει βάλει το χέρι του στην τριλογία των αθλητικών τίτλων: Soccer, Baseball και Golf.