Τραγικό τέλος είχε ο ηρωικός αγώνας των διασωστών για να απεγκλωβιστεί το πεντάχρονο αγοράκι που επί πέντε ημέρες βρισκόταν στο πηγάδι στο Μαρόκο. Η είδηση ότι ο μικρός Ραγιάν ανασύρθηκε νερκός, ύστερα από πολλές ώρες αγωνίας, βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα χιλιάδες μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα ήταν ενδεικτικά του κλίματος συμπαράστασης προς το αγοράκι. Όλος ο κόσμος παρακαλούσε να μην σβήσει η ελπίδα και το παιδί να βγει τελικά ζωντανό… Δεν πρόλαβε όμως να δει το φως και να επανενωθεί με τους γονείς του.

Αρχικά τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το παιδί είχε βγει ζωντανό, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την τραγική είδηση του θανάτου του.

  Τιτάνια προσπάθεια 

Κομβικής σημασίας κρίνεται το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ομάδα διασωστών στην προσπάθειά της να δώσει μια θετική έκβαση στο θρίλερ αναζήτησης του πεντάχρονου Ράιαν. Οι ενδελεχείς έρευνες συνεχίζονται, την ώρα που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο, οπότε πιθανόν να δοθούν σύντομα απαντήσεις.

Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονται από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαίνεται ξαπλωμένο στο πλευρό και είναι αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι ζωντανό, δήλωσε διασώστης.

https://www.youtube.com/watch?v=pMesZb0s23k

Μάχη με το χρόνο 

Για πέμπτη μέρα παραμένει εγκλωβισμένος σε πηγάδι στο Μαρόκο ο μικρός Rayan με τα περιθώρια να στενεύουν καθώς το πεντάχρονο παιδί πρέπει να απεγκλωβιστεί το συντομότερο δυνατό.

Η αγωνία κορυφώνεται με την επιχείρηση απεγκλωβισμού να βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο κι όλος ο κόσμος να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι διασώστες απέχουν δύο μέτρα από τον Rayan, λέει η ομάδα διάσωσης του Μαρόκου.

«Έχουμε άλλα δύο μέτρα να σκάψουμε για να φτάσουμε στον Ραγιάν και ελπίζουμε ότι δεν θα βρούμε βράχους», δήλωσε ο επικεφαλής διασώστης, Ταμράνι Αμπντελχαντί. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί, επειδή η κάμερα που έριξαν στο πηγάδι τον δείχνει να είναι ξαπλωμένος στο πλάι, είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα τον απεγκλωβίσουμε ζωντανό».

morocoo_accident_xr

Ελπίζω το παιδί μου να βγει ζωντανό από το πηγάδι, λέει η μητέρα του

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι το παιδί μου θα βγει ζωντανό από το πηγάδι», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση ο πατέρας του Ραγιάν. «Ευχαριστώ όλους όσοι εμπλέκονται και εκείνους που μας στηρίζουν, στο Μαρόκο και αλλού», συμπλήρωσε.

Η μητέρα του παιδιού δήλωσε στα μαροκινά ΜΜΕ ότι ο Ραγιάν έπαιζε στην περιοχή, όταν εξαφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. «Όλη η οικογένεια βγήκε να τον ψάξει και διαπιστώσαμε ότι είχε πέσει στο πηγάδι», πρόσθεσε.

https://twitter.com/AliShinaan/status/1489922765146984452?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489922765146984452%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1208816%2Fmaroko-eglovismenos-gia-5i-imera-sto-pigadi-o-mikros-rayan-plisiazoun-koda-tou-oi-diasostes%2F

Χιλιάδες είναι αυτοί που εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συμπάθειά τους για το παιδί με το hashtag #SaveRayan αλλά και την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του.

Οι διασώστες επιχειρούν νυχθημερόν στο χωριό Ιγράν της επαρχίας Σεφσαουέν στο βόρειο Μαρόκο για να φθάσουν στο σημείο όπου έχει εγκλωβιστεί το αγόρι στο βάθους 32 μέτρων πηγάδι, όπου έπεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να του στείλουν οξυγόνο με ένα σκοινί αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να τον ανασύρουν στην επιφάνεια. Μάλιστα αν και του κατέβασαν τρόφιμα δεν είναι σαφές εάν το παιδί κατάφερε να φάει κάτι. Την ίδια ώρα οι διασώστες επιχειρούν μέσω οριζόντιας σήραγγας που διανοίγουν, με τον κίνδυνο μιας κατολίσθησης να είναι μεγάλος σε κάθε φάση της επιχείρησης.

Κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο

Η περιπέτεια του μικρού στο Μαρόκο έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ραγιάν) στα αραβικά να έχει γίνει viral σε όλη τη Βόρεια Αφρική, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αλγερίας.

«Προσεύχομαι και ικετεύω τον Θεό να βγει το αγόρι μου από εκεί ζωντανό και ασφαλές», δήλωσε η μητέρα του Ραγιάν, Γουασίμα Χαρσίτς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ. «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, πάρε μου τον πόνο και τον δικό του μέσα σε εκείνη τη σκονισμένη τρύπα», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια.

https://twitter.com/sh1fae/status/1489207893337554947?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489207893337554947%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1208816%2Fmaroko-eglovismenos-gia-5i-imera-sto-pigadi-o-mikros-rayan-plisiazoun-koda-tou-oi-diasostes%2F