Οι μαγικές Κυκλάδες αποτελούν πηγή έμπνευσης για την visual artist, Μαριάννα Λούρμπα. Μέσα από το φωτογραφικό της φακό, αποτυπώνει φόρμες και χρώματα από τις περιηγήσεις της συνθέτοντας στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες, αρχέγονα γλυπτά και ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους. Οι λιτές γραμμές της Λούρμπα εμπεριέχουν δυναμικά τον μινιμαλισμό των κυκλαδικών ειδωλίων και των αφαιρετικών -και βαθιά ερωτικών- ζωγραφικών συνθέσεων του Γιάννη Μόραλη και τον επινοητικό τρόπο που χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ο Μιχάλης Κατζουράκης. 

O ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος σημειώνει στο κείμενο του: «…Έχοντας υπόψη τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται το τοπίο ως την «προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη» και όχι ως «κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων», συμπεραίνουμε ότι οι μινιμαλιστικές συνθέσεις της Μαριάννας Λούρμπα, κατά βάθος, και με έναν παράξενο τρόπο, είναι βαθιά αναπαραστατικές.” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

-Μαριάννα, μίλησέ μας για το concept της ατομικής σου έκθεσής που παρουσιάζεις αυτές τις μέρες στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ στην Αθήνα.

-Από τα ταξίδια μου στις Κυκλάδες, συλλέγω με τον φακό μου φόρμες και χρώματα που σηματοδοτούν τους τόπους αυτούς.
Συνθέτω τις στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες και δημιουργώ αρχέγονα γλυπτά, ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους, φόρμες που εκπέμπουν ερωτισμό.
Αβίαστα, παίζοντας με τις αποτυπωμένες από τον φακό μου λεπτομέρειες, δημιούργησα τις δικές μου όψεις, αυτές που στην έκθεσή μου τις αναφέρω ως “Κυκλάδων όψεις “

Στην έκθεση στον εικαστικό κύκλο ΔΛ παρουσιάζονται 22 έργα με άρωμα Κυκλάδων,  με ονόματα από τον τόπο που δημιουργήθηκαν, από ήρωες του Ομήρου και το καλοκαίρι! 

Μαριάννα Λούρμπα

-Ποια Κυκλαδίτικα νησιά έχεις φωτογραφίσει; 

-Στην Φολέγανδρο ήταν που ερωτεύτηκα για πρώτη φορά τις Κυκλάδες, εκεί αναγνώρισα μια νέα όψη τους. 

Άρχισα να παρατηρώ το λευκό των σπιτιών, την λιτή αρχιτεκτονική τους και πώς το αλάτι κι ο ήλιος πέρναγε πάνω στο λευκό δέρμα τους αφήνοντας σημάδια φθοράς . 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022