Καλεσμένος στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ήταν το βράδυ της Τετάρτης (01/02) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για έναν «αχρείαστο κοινοβουλευτικό ακτιβισμό» εκτιμώντας πως «δεν πλήττει καθόλου την Κυβέρνηση, ίσα-ίσα την ωφελεί. Η άσφαιρη πρόταση μομφής συσπείρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας σε μια στιγμή που βρισκόταν στη γωνία του ρινγκ. Και έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και λέει “αφού δεν μου βγήκε η πρόταση μομφής και σου πέταξα ένα σωσίβιο, παίρνω τα κουβαδάκια μου και πάω σε άλλη παραλία”. Είναι μια ακατανόητη κοινοβουλευτική πρακτική.Ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται, όχι απλώς σε χορηγό, αλλά σε μεγάλο ευεργέτη της Κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση σε όλες τις δημοκρατίες φεύγει τελευταία από τη Βουλή, όχι πρώτη. Είναι μία ανέξοδη επαναστατική γυμναστική. Θα είναι μέσα και απλώς δεν θα ψηφίζουν. Δεν το κατανοώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις υπόνοιες του ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «εκπλήσσομαι από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να στείλουμε κόκκινα γαρύφαλλα στην κ. Τσαπανίδου μετά από αυτό που είπε;» και ξεκαθάρισε: «Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην απόπειρα εκβιασμού και στον εκβιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Εκπροσώπου Τύπου διατείνεται ότι οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού. Υπάρχουν κάποια στοιχεία δηλαδή τα οποία γνωρίζουν άραγε στον ΣΥΡΙΖΑ και μας λένε πως οτιδήποτε συμβεί θα είναι προϊόν εκβιασμού; Αυτό από μόνο του συνιστά νέα μορφή εκβιασμού».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «πεζοδρομιακός» που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για τις πρακτικές του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε θιασώτες των σκληρών εκφράσεων στην πολιτική. Όπως δεν μας αρέσει η λέξη “εκβιασμός”, έτσι δεν μας αρέσει και η έκφραση “πεζοδρόμιο”. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις -και πρώτος ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα πρέπει να προσέχουν πολύ τα λόγια τους».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «έχουμε τελείως διαφορετική, αξιακή και πολιτική προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Τσίπρα. Στο ζήτημα των υποκλοπών, θα μπορούσαμε να είμαστε στους δρόμους και να κραυγάζουμε. Δεν το κάνουμε. Θεωρούμε ότι η αλήθεια θα έρθει μέσα από τους θεσμούς. Η Δημοκρατία έχει τα εργαλεία για τους τρόπους να δείχνει την αλήθεια στους πολίτες και θα ειπωθεί η αλήθεια όσο και να μη θέλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ως προς την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Δ. Μάντζος επεσήμανε ότι «είμαστε θετικοί στο σκοπό της ρύθμισης. Ο νεοναζισμός, ο φασισμός και η ρητορική μίσους νικιούνται στην κοινωνία και στην καθημερινή πολιτική ζώσα πραγματικότητα, όμως πρέπει να έχουμε τα θεσμικά εργαλεία να αποσοβήσουμε την επανάληψη του νοσηρού φαινομένου μετά το 2012», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μία απαιτητική νομική και πολιτική άσκηση. Η διάταξη να είναι και συνταγματικά και νομικά ανεκτή, αλλά και αποτελεσματική ώστε πράγματι να πετύχουμε το στόχο μας»

«Δεν θα έπρεπε, βέβαια, η Κυβέρνηση να περιμένει να φτάσουμε την παραμονή των εκλογών και να έχει δοθεί στον Χ καταδικασμένο έγκλειστο η δυνατότητα να κάνει δωρεάν προεκλογικό αγώνα μέσα από τον Κορυδαλλό μέσω του YouTube. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η στάθμιση κόστους-οφέλους από την Κυβέρνηση τόσα χρόνια μετά την καταδίκη», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία «επιβάλλεται διάλογος με την κοινωνία. Το να μιλάμε μεταξύ μας οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις στον μικρόκοσμό μας και να ανταλλάσσουμε τοξικές αντιπαραθέσεις είναι τελείως αντιπαραγωγικό και δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική επιβίωση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Ενδιαφέρονται για τα προβλήματα και ζητούν λύσεις. Εμείς είμαστε έξω στην κοινωνία, περπατούμε καθημερινά στις πόλεις, τα χωριά μας και συνομιλούμε με ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, τις δημιουργικές δυνάμεις και τη νέα γενιά. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Πάντα ήταν χρήσιμο αυτό το κόμμα, από το 1981 και ως σήμερα».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις νέες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και έτοιμοι για την κλιμάκωση που μπορεί και να υπάρξει προεκλογικά», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό το κλίμα ομοψυχίας «χτίζεται μέσα από την επικοινωνία και την ενημέρωση. Το λέμε για πολλοστή φορά ότι ειδικά στα ελληνοτουρκικά αλλά και ευρύτερα στις διεθνείς μας σχέσεις είναι κρίσιμοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αρκεί να τους κρατά ανοιχτούς και ο Πρωθυπουργός».

«Περιμένουμε ακόμα να ενημερωθούμε για το τι έχει πει ο Πρωθυπουργός με τον αμερικανό Πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο ή να μας πει ακόμα τι συμφωνήσαμε σε σχέση με την αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, για την οποία μάθαμε από τον γερμανό Καγκελάριο. Είναι δύο από τα περιστατικά ελλειμματικής επικοινωνίας στα ζητήματα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

Διαβάστε ακόμη: