Υπαναχώρησε ο σεΐχης Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani της προσφοράς για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με το Bloomberg, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Sir James Arthur Ratcliffe να αποκτήσει τελικά τον έλεγχο του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Οι Καταριανοί είχαν προσφέρει περισσότερα από 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την βρετανική ομάδα, σε σύγκριση με την τρέχουσα αγοραία αξία της που είναι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Κύκλοι που πρόσκεινται όμως στην ιδιοκτήτρια οικογένεια Glazer, τόνισαν ότι η προσφορά δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει υποστεί καθυστερήσεις, με τις προσφορές να μην ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες της οικογένειας Glazer και να τις απορρίπτουν μία προς μία, αφενός προκαλώντας διχογνωμία μεταξύ των ιδιοκτητών σχετικά με το αν θα πουλήσουν τελικά και εάν ναι, σε ποια τιμή, και αφετέρου φόβους για δικαστικές διενέξεις από τους μετόχους μειοψηφίας.

Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ratcliffe είχε αναδειχθεί ως ο επικρατέστερος για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρόσφατα αναθεωρημένη προσφορά του Βρετανού δισεκατομμυριούχου να του δίνει το προβάδισμα έναντι των Καταριανών.

Τι θα κάνει ο Ratcliffe

Σύμφωνα με τους όρους που συζητούνται, ο Ratcliffe θα μπορούσε να κάνει προσφορά για ορισμένες από τις μετοχές που κατέχουν τόσο οι Glazers όσο και οι μειοψηφικοί επενδυτές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο δισεκατομμυριούχος, χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας, που από το 1998 τελεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χημικών INEOS μπορεί να καταλήξει με ένα αρχικό μερίδιο περίπου 25% στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει τον σύλλογο σε περισσότερα από 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Ratcliffe στη συνέχεια θα αύξανε σιγά-σιγά την ιδιοκτησία του στον σύλλογο σε σταθερά υψηλότερες αποτιμήσεις. Οποιαδήποτε προσφορά όμως από τον νυν ιδιοκτήτη της Νις, θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει την αναπάντεχη αντίδραση των μετόχων μειοψηφίας.

Ο πλουσιότερος Βρετανός υπέβαλε νωρίτερα φέτος μια αρχική πρόταση για την απόκτηση του 69% των μετοχών της Manchester United που ανήκουν στους Glazers, κάτι που άφηνε ελάχιστο όφελος για τους κατόχους των υπόλοιπων μετοχών του συλλόγου. Ένας από τους τρεις κορυφαίους μετόχους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε στείλει προηγουμένως επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, με την οποία προειδοποιούσε ότι οι ανεξάρτητοι διευθυντές θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να μηνυθούν για τη σύσταση οποιασδήποτε προσφοράς που ευνοεί ένα σύνολο μετόχων έναντι ενός άλλου.

Το παιχνίδι σην περιοχή των Glazers

«Θα αντιταχθώ σε οτιδήποτε δίνει στην πλειοψηφία των Glazers μια ουσιωδώς καλύτερη συμφωνία από τους επενδυτές της μειοψηφίας», δήλωσε ο Ricky Sandler, ιδρυτής του hedge fund Eminence Capital. Το Eminence, που ιδρύθηκε από τον Sandler το 1999, διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος των εισηγμένων μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι Glazers θα μπορούσαν να αποφασίσουν να κρατήσουν τον σύλλογο, να κλείσουν συμφωνία με τον Ratcliffe ή τους θεσμικούς επενδυτές ή έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Η πρόταση του Ratcliffe θα μπορούσε να δώσει σε ορισμένα μέλη της οικογένειας Glazer την ευκαιρία να παραμείνουν επενδυτές – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό πιθανότατα να εξόργιζε ωστόσο ορισμένους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της ότι προΐστανται εδώ και χρόνια της υποαπόδοσης της ομάδας στο γήπεδο και τους θέλουν εκτός συλλόγου.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα δώσει τέλος στη μακρόχρονη μάχη για ένα από τα μεγαλύτερα «τρόπαια» του ποδοσφαίρου. Μόνο ως τρόπαιο, εξάλλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας, με ρεκόρ 13 τίτλων στην Premier League. Όμως η κυριαρχία της στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην αντίπαλο της Μάντσεστερ Σίτι FC, η οποία έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις από τότε που εξαγοράστηκε από επενδυτές του Αμπού Ντάμπι το 2008.

Διαβάστε ακόμη: