Η πορτογαλική αστυνομία ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς της Μαντλίν ΜακΚαν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εξαφάνιση της κόρης τους.

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε από ένα συγκρότημα διακοπών στο Αλγκάρβε τον Μάιο του 2007. Αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματικών ταξίδεψε από τη Λισαβόνα στο Λονδίνο νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το BBC Panorama.

Συνάντησαν τον Τζέρι Μακάν, πατέρα της Μαντλίν, και ζήτησαν συγγνώμη για τον τρόπο που οι ντετέκτιβ ερεύνησαν την υπόθεση και αντιμετώπισαν την οικογένεια. Η οικογένεια Μακάν δεν έχει σχολιάσει τη συγγνώμη και η εξαφάνιση της κόρης τους παραμένει ανεξιχνίαστη.

Τους πίεζαν να ομολογήσουν

Τον Σεπτέμβριο του 2007, τέσσερις μήνες ύστερα από την εξαφάνιση, η Κέιτ και ο Τζέρι χαρακτηρίστηκαν ύποπτοι στην πορτογαλική έρευνα. Και οι δύο ανακρίθηκαν από τους ντετέκτιβ, οι οποιοι πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει μία απαγωγή και είχαν κρύψει το πτώμα της μικρής.

Η Κέιτ Μακάν μάλιστα είπε ότι της προσφέρθηκε μια συμφωνία για να ομολογήσει ότι συγκάλυπτε τον θάνατο της κόρης της με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή. Το καθεστώς των υπόππτων του ζευγαριού άρθηκε το 2008, αλλά παρέμειναν οι υποψίες στην Πορτογαλία για χρόνια.

Ο Γκονσάλο Αμαράλ, ο αξιωματικός που ηγήθηκε της υπόθεσης, απομακρύνθηκε αργότερα από την έρευνα, αλλά συνέχισε να γράφει ένα βιβλίο κατηγορώντας τους Μακάν ότι συμμετείχαν στην εξαφάνιση της κόρης τους. Είπε ότι υπερασπιζόταν την επαγγελματική του φήμη.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας τον για δυσφήμιση, αλλά έχασε την υπόθεση.

Η πορτογαλική αστυνομία λέει τώρα ότι η αρχική έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν δεν διεξήχθη σωστά, ότι δεν δόθηκε τότε επαρκής σημασία στα εξαφανισμένα παιδιά και ότι δεν εκτιμήθηκε η θέση των γονέων της ως αλλοδαπών σε ένα περιβάλλον που δεν καταλάβαιναν.

Είπαν επίσης στο BBC ότι είχαν ενημερώσει τους Μακάν για την εν εξελίξει έρευνά τους.

Οι πορτογαλικές Αρχές στηρίζουν πλέον το σενάριο των γερμανικών Αρχών, που πιστεύουν ότι ο 46χρονος Γερμανός υπήκοος Κρίστιαν Μπρούκνερ σκότωσε τη Μαντλίν.

Μαντλίν: Ο βασικός ύποπτος είχε σύνεργα διάρρηξης κλειδαριών – Νέα στοιχεία

«Ο κόσμος πιστεύει ότι εγώ σκότωσα τη Μαντλίν, δεν το έκανα» – Οι επιστολές του Κρίστιαν Μπρούκνερ

Μαντλίν Μακάν: Το φράγμα «ξεκλειδώνει» το μυστικό της εξαφάνισης;

Διαβάστε ακόμη: