Με google doodle τιμάται η Mama Cax, το μοντέλο από την Αϊτή και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Mama Cax, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 30 ετών, αμφισβήτησε το πρότυπο ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας, επιδεικνύοντας περήφανα το προσθετικό της πόδι στην πασαρέλα.

Σε ηλικία 14 ετών, η Mama Cax, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Cacsmy Brutus, διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών και του πνεύμονα.

Δύο χρόνια αργότερα, η αντικατάσταση ισχίου στην οποία υπεβλήθη δεν ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Αργότερα δήλωσε ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της.

«Πέρασα ίσως μία ή δύο εβδομάδες χωρίς να κοιτάζω καθόλου το σώμα μου. Αυτή η αποστροφή διήρκεσε σε όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μου στο κολέγιο. Το να νιώθω όμορφη ή να βρίσκομαι σε έναν χώρο όπου θα ένιωθα όμορφη, δεν ήταν για εμένα. Δεν αποτελούσε προτεραιότητα, επειδή θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να φτάσω εκεί», είχε πει στο Glamour.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mama Cāx 🇭🇹 (@mamacax)

Καθώς το κίνημα του body positivity αναπτυσσόταν, η Mama Cax διαπίστωσε ότι οι μαύρες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία υποεκπροσωπούνταν στα social media.

Άρχισε να δημοσιεύει τακτικά αναρτήσεις και να υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στη μόδα και να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσει τις ανασφάλειες του σώματός της.

«Δεν έβλεπα να υπάρχει εκτίμηση για το σώμα σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με ουλές, οπότε άρχισα να μοιράζομαι την ιστορία μου στο Instagram», είχε δηλώσει στους New York Times.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mama Cāx 🇭🇹 (@mamacax)

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η Mama Cax προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε επίδειξη μόδας που διοργάνωσαν οι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ενώ τελείωνε τις σπουδές της.

Το 2017, η Mama Cax εμφανίστηκε στην πρώτη της εμπορική διαφήμιση και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων στη Νέα Υόρκη.

Mama Cax: Το μοντέλο που άλλαξε τα πρότυπα στη μόδα τιμάται με google doodle

H Mama Cax έφυγε από την ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 30 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου από τις επιπλοκές του καρκίνου.

Η εικονογράφηση του google doodle, που αντανακλά τη φωτεινή ζωή του του μοντέλου, αποτελεί έργο της καλλιτέχνιδος Lyne Lucien με έδρα το Μπρούκλιν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mama Cāx 🇭🇹 (@mamacax)

Σαν σήμερα το 2019, η Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Το μοντέλο αμφισβήτησε τα πρότυπα ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας, κάνοντας πασαρέλα και πρωταγωνιστώντας σε καμπάνιες με το πρόσθετο μέλος της, το οποίο συνήθως το ζωγράφιζε με χρώματα και μοτίβα.

 

Διαβάστε ακόμη: