Η επιδημία χολέρας που «ξέσπασε» τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζεται στο Μαλάουι έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.316 ανθρώπων, με τα κρούσματα να υπολογίζονται σε 40.284, σύμφωνα με σημερινή (09/02) ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ζητά να υπάρξουν «σημαντικές παρεμβάσεις», προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Η χολέρα είναι ενδημική στο Μαλάουι από το 1998, με εξάρσεις της ασθένειας να παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου, ωστόσο, η τρέχουσα επιδημία επεκτάθηκε χρονικά, σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση του Μαλάουι έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 5η Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ έχει συνδράμει τις αρχές κυρίως προσφέροντας κιτ θεραπείας και στηρίζοντας τις προσπάθειες αύξησης των ικανοτήτων διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων. Ωστόσο, «με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν τον προηγούμενο μήνα, φοβόμαστε ότι η επιδημία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις», τονίσθηκε.

Ο διεθνής οργανισμός έκρινε ότι αποτελεί «επείγουσα συνθήκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης». Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές Μανγκότσι, Μπλαντάιρ, Ματσίνγκα και Λιλόνγκουε είναι ο καθυστερημένος εντοπισμών των κρουσμάτων, διότι οι ασθενείς καθυστερούν να απευθυνθούν σε δομές υγείας, επισημάνθηκε.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι «πολύ αυξημένος» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η τρέχουσα επιδημία χολέρας είναι η φονικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτήν τη φτωχή χώρα της νότιας Αφρικής.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής κατά της χολέρας. Ωστόσο, μέρος των κατοίκων του Μαλάουι αρνείται τη θεραπεία λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, γεγονός που συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με «αναζωπύρωση» της χολέρας έπειτα από μία περίοδο ετών, κατά την οποία τα κρούσματα μειώνονταν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ασθένεια απειλεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, προειδοποίησε χθες (08/02) ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος – Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, με τον οργανισμό να θεωρεί «πολύ υψηλό» το επίπεδο κινδύνου από τη χολέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

Διαβάστε ακόμη: