Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία.

Η κυρία Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με της επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τα νέα μέτρα που θα μπουν άμεσα σε ισχύ στα σχολεία θα ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να είναι ενήμεροι μαθητές και γονείς.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι φέτος τα μέτρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο που είναι ο εμβολιασμός.

Μάλιστα, η υφυπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 20-25% των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να ληφθούν και για αυτούς μέτρα, όπως το rapid test που θα κληθούν να κάνουν με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις περί του κόστους είπε ότι υπάρχει η λύση του δωρεάν εμβολιασμού, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ερωτηθείσα το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία από το φθινόπωρο, η κυρία Μακρή απάντησε ότι η επιθυμία και η προσπάθεια του υπουργείου, αλλά κι αυτό που θα υλοποιηθεί, είναι η δια ζώσης εκπαίδευση. «Δεν θα επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση γιατί υπάρχει ο εμβολιασμός» είπε χαρακτηριστικά αλλά σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ως μέτρο να εφαρμοστεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παιδιά που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υπάρχει αριθμός κρουσμάτων ή μορφή νόσησης που επιβάλλει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αυτά θα ανακοινωθούν μαζί με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων», σημείωσε. 

Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απάντησε ότι αναμένεται να αναρτηθούν έως το τέλος του μήνα.

Πανελλήνιες 2021: Στο 8,27 η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Περίπου 26.452 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2021 αναμένεται να μείνουν εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Από αυτούς, περίπου 8.000 υποψήφιοι θα αξιοποιήσουν την εναλλακτική των δημόσιων ΙΕΚ, που δίνεται φέτος για πρώτη φορά, μέσω του δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «ψαλιδίζει» την εισαγωγή στα ΑΕΙ περίπου 9.400 περισσότερων υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ελάχιστη Βάση

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα έως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94
Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Πέρυσι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις έλαβαν μέρος συνολικά 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές ήταν 73.687). Συνεπώς, το 2020 έμειναν εκτός 17.052 υποψήφιοι.

Φέτος, στις εξετάσεις συμμετείχαν 90.851 υποψήφιοι, δίνοντας «μάχη» για σχεδόν ισάριθμες θέσεις στις σχολές. Υπολογίζεται λοιπόν ότι, σε σχέση με το 2020, εκτός πανεπιστημίων θα μείνουν λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να τροποποιηθεί εφόσον:
υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και / ή
επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

Δημόσια ΙΕΚ

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι απόφοιτοι, όχι μόνον οι εισαχθέντες και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα τροφοδοτεί άμεσα τη ζήτηση που προκύπτει στην αγορά εργασίας.

Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από κυβερνητικά χείλη, σκοπός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι το Πανεπιστήμιο να αποτελεί δρόμο ζωής για κάθε υποψήφιο και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτούν ποτέ από αυτό.

Μια αξιόπιστη εναλλακτική για όλους είναι τα Δημόσια ΙΕΚ σε περιζήτητες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου).