«Ο Κασιδιάρης είναι με τη βούλα δικαστή, καταδικασμένος και χαρακτηρισμένος νεοναζιστής. Είναι ο πολιτικός μπαμπάς και μετά στεναχωριέστε, γιατί σας λένε ναζιστές».
Η επίθεση του Μάκη Βορίδη στο κόμμα των “Σπαρτιατών” από το Βήμα της Βουλής ξύπνησε μνήμες σε πολλά μέσα ενημέρωσης για το παρελθόν υπουργού Επικρατείας όταν εμφανίστηκε στη Νομική Σχολή με ένα τσεκούρι.
Ένα χρόνο μετά, στις 22 Απριλίου 1986 οι ΕΠΕΝίτες επιτίθενται με στιλέτα και λοστούς στη Νομική Σχολή. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται. Η ΕΦΕΕ υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη. Τα «Νέα» το καναν το θέμα πρωτοσέλιδο:
«Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για «την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία». Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους (Ακαδημίας και Κιάφας). Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη».
Ο Μάκης Βορίδης ήταν τότε ένας «ακτιβιστής της δεξιάς» -που δεν αποκήρυξε ποτέ στην δράση του ως Αρχηγός της Νεολαίας της «Εθνικής Παράταξης»- Τώρα εμφανίζεται ως θεωρητικός της Δεξιάς -πάντα μαχητής κατά της Αριστεράς- που μάχεται κατά του νεοναζισμού αφού πέρασε από το κόμμα του Καρατζαφέρη, πέρασε με ένα πήδημα στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – «Νέας Δημοκρατίας- ΛΑΟΣ» κι έφτασε να συγκαταλέγεται στους δελφίνους του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το 1986 o Μάκης Βορίδης ποζάρει στο φακό του περιοδικού «ΕΝΑ» και πίσω του στην διάρκεια της φωτογράφισης έχουν τοποθετηθεί ναζιστικές αφίσες που εικονίζουν την ταινία της Ρίφενσταλ «Ολύμπια» και τον Τζούλιος Έβολα. Διαβάζει ταχτικά, λέει, την «Ρήξη» και την Μαμή», δυο αριστερίστικα έντυπα. Δεν είναι ρατσιστής. Πιστεύει στην “σύγκρουση” και τις “πειθαρχημένες κοινωνίες”.
«Η Δεξιά ήταν ένοχη, εγώ δεν είμαι. Ο Χίτλερ και ο Παπαδόπουλος μυρίζουν ναφθαλίνη και ανήκουν στην ιστορία. Ο Λεπέν βρήκε τους μαύρους. Εμείς πρέπει να βρούμε σημεία για να χτυπήσουμε. Οι απόψεις που υπάρχουν σήμερα στο κίνημα είναι να χτυπήσουμε με τον ρατσισμό ή τον πατριωτισμό ή να βάλουμε το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Εγώ πιστεύω ότι τώρα ξεκινάμε. Μέχρι τώρα κάναμε δουλειά υποδομής. Έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διασπάσεις».
Ο Μαυρουδής, ανιψιός μεγαλογιατρού, έχει επιδείξει ηγετικές ικανότητες ήδη στο Κολέγιο Αθηνών, όπου εξελέγη πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας. Οι απόψεις του ήταν πως «οι μαύροι δεν μπορούν να ενταχθούν στη κοινωνία, γι’ αυτό υπάρχουνε τα γκέτο». Πρέπει να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα τους. Οι Άραβες δεν του αρέσουν. Οι ομοφυλόφιλοι «προκαλούν». Την κοινωνία πρέπει να κυβερνάνε οι «άριστοι».
Οι απόπειρες για δημιουργία ενός εθνικιστικού κόμματος από όταν ο 23χρονος ανέλαβε την ηγεσία της νεολαίας της χουντικής παράταξης ως το Εθνικό Μέτωπο απέτυχαν όλες. Ο ώριμος πια Μάκης είναι υπασπιστής του Καρατζαφέρη, που έχει προβλέψει πως ο νεαρός κάποτε θα τον προδώσει, αλλά δεν περίμενε το ίδιο και από τον …Άδωνι. Σήμερα, για το καλό της παράταξης- και για να αντιμετωπισθεί η «ηγεμονία της Αριστεράς» επιχειρεί να αναλάβει την ιδεολογική της καθοδήγηση:
Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Η επίθεσή του στους “Σπαρτιάτες” και τον Κασιδιάρη που είναι “με τη βούλα του δικαστή νεοναζιστής” αποτελεί για τον ίδιο μια πολιτική διακήρυξη σε συνδυασμό με όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του για το Κέντρο και τον “ορθολογισμό της Δεξιάς” που “έχει ιδεολογική ταυτότητα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ορισμένα ρεύματα της δεξιάς σκέψης».
Όχι, δεν είναι ο Μάκης Βορίδης που έχει προσαρμοστεί στη Νέα Δημοκρατία, αλλά επιχειρεί ως “θεωρητικός” πια κι όχι ακτιβιστής να την προσαρμόσει στα μέτρα του και να την ορίσει απέναντι στην ακροδεξιά και το Κέντρο.
«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας (μεταναστευτικό, νόμος και τάξη, ελεύθερη οικονομία, μείωση της φορολογίας) είναι καθαρή, σαφής και συνεπής. Και επίσης επειδή θεωρώ ότι το «Κέντρο» δεν υφίσταται πλέον μετά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, η ΝΔ μπορεί να διεκδικεί αποτελεσματικά τους μετακινούμενους ψηφοφόρους χάρις σε ορθολογικές πολιτικές που μας ενώνουν στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων. Αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι η ΝΔ είναι ένα πιο ορθολογικό κόμμα και, ναι, ίσως αυτό σημαίνει ένα πιο ευέλικτο ιδεολογικά κόμμα».
Προφανώς ο ορθολογισμός αφορά και την πολιτική μετακίνηση του ίδιου χωρίς να αλλάξει ιδέες από ένα ακροδεξιό σε ένα “πιο ευέλικτο ιδεολογικά κόμμα”. Στην αριστερά αυτό λέγεται “οπορτουνισμός”, αλλά στη δεξιά -όπως την αντιλαμβάνεται ο Βορίδης- είναι “ορθολογισμός”. Αλλά μπορεί να είναι και το ίδιο.