Το 1991, το ρόστερ για την εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών των ΗΠΑ ήταν γεμάτο με MVP, με τους Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν να βρίσκονται στα καλύτερά τους. Θεωρούμενη «η μεγαλύτερη ομάδα που έχει συγκεντρωθεί ποτέ» από τους λάτρεις των σπορ, η ομάδα των 12 κέρδισε, όπως αναμενόταν, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, το μπουφάν που φόρεσε εκείνη τη μέρα ο Μάικλ Τζόρνταν για να παραλάβει το μετάλλιό του βγαίνει προς πώληση.

Το αντιανεμικό τζάκετ Reebok είναι το αστέρι της δημοπρασίας «Dream Team» του οίκου Sotheby’s, που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 11 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου.

Το ιστορικό ένδυμα είναι διακοσμημένο με την αμερικανική σημαία, σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρωματικό σχέδιο με τα κλασικά αστέρια και ρίγες. Το ακρωνύμιο της χώρας διατρέχει επίσης διαγώνια το κέντρο. Ωστόσο, το στοιχείο εκείνο που κάνει το ρούχο ένα πολυπόθητο συλλεκτικό κομμάτι είναι η υπογραφή του Τζόρνταν στην αριστερή περιοχή του στήθους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τζόρνταν ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο να φορέσει το σακάκι, καθώς ήταν πιστός στη Nike. Ο Χάρβεϊ Σίλερ, εκτελεστικός διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή, δεν επέτρεπε στους Αμερικανούς αθλητές να παραλαμβάνουν μετάλλια, αν δεν φορούσαν ρούχα Reebok.

Ως αποτέλεσμα, ο έξι φορές πρωταθλητής του NBA έριξε προκλητικά μια αμερικανική σημαία στον δεξιό του ώμο κατά τη διάρκεια της τελετής για να αποτρέψει την εμφάνιση του λογότυπου της μάρκας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Sotheby’s, μετά την τελετή απονομής, ο Τζόρνταν πέταξε το σακάκι στον Μπράιαν ΜάκΙνταϊρ και είπε: «Σίγουρα δεν το χρειάζομαι αυτό». Ο Τζόρνταν επανέλαβε την απογοήτευσή του σχετικά με την απόφαση του Σίλερ στο ντοκιμαντέρ «The Last Dance» του Netflix σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά.

Παρά το δράμα, το σακάκι παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας. Είναι μια υπενθύμιση της απίστευτης απόδοσης του Τζόρνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ’92 και του τρόπου με τον οποίο η Dream Team βοήθησε στη διάδοση του επαγγελματικού μπάσκετ.

Η τελική τιμή του ιστορικού κομματιού αναμένεται να κυμανθεί από 1 έως 3 εκατ. δολάρια στην online δημοπρασία που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου στις 7 μ.μ.. Το σακάκι θα εκτεθεί επίσης στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα