Όταν ο Magnus Carlsen, γράφουν οι New York Times, ένας Νορβηγός γκραντ μάστερ στο σκάκι, ήταν 16 ετών, θεωρούταν ήδη αρκετά επιτυχημένος, με αποτέλεσμα οι γονείς του, Henrik και Sigrun, να δημιουργήσουν μια μικρή εταιρεία, προκειμένου να διαχειρίζονται τα κέρδη του. Ο Henrik είχε δηλώσει τότε ότι ήλπιζε πως ο Magnus θα κέρδιζε αρκετά χρήματα μέχρι τα 25 του, ώστε, αν αποφάσιζε να σταματήσει το σκάκι, θα ήταν τουλάχιστον οικονομικά ανεξάρτητος.

Ο Magnus έχει ξεπεράσει αυτόν τον στόχο. Έκλεισε τα 31 του χρόνια στις 30 Νοεμβρίου, ενόσω προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο Ντουμπάι σε έναν αγώνα ενάντια στον Ian Nepomniachtchi, έναν Ρώσο grandmaster.

Ωστόσο, είτε κερδίσει είτε χάσει, την ημέρα της πληρωμής θα προσθέσει στον λογαριασμό του ένα μικρό ποσό από τα τα εκατομμύρια δολάρια που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα. Κι αυτό, διότι έχει κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν είχε πράξει μέχρι σήμερα: Αξιοποίησε τη φήμη του για να γίνει ένας από τους κορυφαίους ιμπρεσάριους του σκακιστικού κόσμου. Σε αυτή την πορεία έχει συγκεντρώσει μια μικρή περιουσία.

Ο Carlsen έχει κλείσει πολλές συμφωνίες χορηγίας, συμπεριλαμβανομένης της Unibet, ενός ιστότοπου αθλητικών στοιχημάτων, της Isklar, μιας νορβηγικής εταιρείας ύδρευσης και της Simonsen Vogt Wiig, μιας νορβηγικής δικηγορικής εταιρείας.

Αλλά το βασικό όχημα για τα επιχειρηματικά του deals είναι η Play Magnus, μια εταιρεία που ίδρυσε το 2013, τη χρονιά που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Αρχικά σχεδιάστηκε ως εφαρμογή που επέτρεπε στους χρήστες να μιμούνται το στυλ παιχνιδιού του Carlsen σε διαφορετικά στάδια της ηλικίας του. Σταδιακά όμως, επεκτάθηκε και έγινε μια εταιρεία με δώδεκα θυγατρικές. Περιλαμβάνει πλέον έναν διαδικτυακό ιστότοπο παιχνιδιού, πλατφόρμες διδασκαλίας και εκδόσεις όπλων.

Σύμφωνα με τον Andreas Thome, διευθύνοντα σύμβουλο της Play Magnus, η εταιρεία έχει περίπου 250 υπαλλήλους και περίπου τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο Euronext Growth του Όσλο, η Play Magnus έχει πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου 115 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η μοναδική εισηγμένη στο σκακιστική εταιρεία παγκοσμίως.

Το προσωπικό μερίδιο μετοχών του Carlsen αξίζει σχεδόν 9 εκατομμύρια δολάρια.

Παρότι δεν έχει διαθέτει κανένα ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας, έχει τεράστια επιρροή στη στρατηγική της. Ο πατέρας του βρίσκεται στη διοίκηση. «Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με τη διοίκηση της εταιρείας» δήλωσε ο Henrik Carlsen. «Θέλουν πραγματικά να έχουν τον Magnus σε κάθε σημαντική απόφαση».

Ο Thome στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα. «Αυτό που είναι σημαντικό για τον Magnus είναι να κάνει το παιχνίδι πιο προσιτό σε περισσότερους σε όλο τον κόσμο». «Οι ιδέες, τις οποίες πρεσβεύει, είναι σίγουρα η ραχοκοκαλιά του τι πιστεύει η εταιρεία».

Οι ιδέες του Carlsen είχαν από την πρώτη στιγμή επηρεάσει τη στρατηγική εξαγορών της εταιρείας.

«Ήθελε πολύ μια playzone όταν είχαμε μόνο εφαρμογές» θυμάται ο Henrik Carlsen. Έτσι, τον Μάρτιο του 2019, ο Magnus πίεσε για τη συγχώνευση με το Chess24, έναν από τους βασικούς ιστότοπους παιχνιδιού στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, πμε την πανδημία να έχει κλείσει όλα τα τουρνουά και να έχει αναβάλει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Play Magnus διοργάνωσε μια σειρά από 10 διαδικτυακά τουρνουά με έπαθλα 1,6 εκατομμύριο δολάρια. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 44 από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Carlsen.

Η συμμετοχή κορυφαίων παικτών επέτρεψε στο τουρνουά να προσελκύσει χορηγούς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Meltwater, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης, η FTX, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και η Mastercard. Η Julius Baer, μια ελβετική τράπεζα διαχείρισης περιουσίας, έγινε ο κύριος χορηγός ενός δεύτερου πρωταθλήματος για ανερχόμενους παίκτες. Ο τελικός έγινε τον Οκτώβριο. Χωρίς έκπληξη, ο Carlsen κέρδισε. Επίσης εισέπραξε λίγο πάνω από 315.000 δολάρια. Ο Wesley So, ένας Αμερικανός, τερμάτισε δεύτερος και κέρδισε 215.000 δολάρια.

«Το γεγονός ότι ο Magnus υποστηρίζει σθεναρά το τουρνουά, συμμετέχει σε αυτό, το παίρνει στα σοβαρά και μάχεται, διασφαλίζει ότι άλλοι οι κορυφαίοι παίκτες παίζουν σε αυτό. Και γι αυτό, είναι πολύτιμος για την εταιρεία» δήλωσε ο κ. Thome.

Η Play Magnus έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια ομάδα πρωταθλητών, με εννέα τουρνουά, ξεκινώντας τον Φεβρουάριο. Δημιουργεί επίσης ένα περιφερειακό τουρνουά στην Ινδία.

Ο Carslen σίγουρα επωφελείται από τη διατήρηση των σκήπτρων του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Αλλά ακόμη κι αν χάσει, αυτό δεν θα επηρεάσει τα επαγγελματικά του.

Ο κ. Thome είπε: «Νομίζω ότι ο Magnus έχει φτάσει σε ένα status στον κόσμο του σκακιού χάρη στις επιδόσεις που έχει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι θα είναι ένας θρύλος του παιχνιδιού για πάντα».