Η επένδυση στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι μόνο η αρχή για τον Αυστραλιανό όμιλο της Μacquarie στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός κολοσσός προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις ύψους 12 δισ. έως 15 δισ. το επόμενο διάστημα, σε τομείς όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η ηλεκτροκίνηση, οι παραχωρήσεις κ.α.

H Macquarie βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς εμφανίζεται να διαπραγματεύεται την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια συμφωνία που εφόσον ολοκληρωθεί θα δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στελέχη του ομίλου Macquarie  που ρωτήθηκαν σχετικά απέφυγαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι αυτού του μεγέθους οι συμφωνίες αργούν να ωριμάσουν. Στον τομέα των παραχωρήσεων, η εταιρεία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την επέκταση της 25ετούς σύμβασης της Αττικής Οδού σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Αυστραλιανή εταιρεία Macquarie έχει οργανώσει επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω τεσσάρων funds με την ενέργεια να απορροφά σημαντικό κομμάτι των νέων κεφαλαίων. Μέσω της Cero Generation που αποτελεί μέλος του Green Investment Group (GIG) της Macquarie, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει ένα pipeline ηλιακής και αιολικής ενέργειας που προσεγγίζει τα 4 GW.

Οι Αυστραλοί μετά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα ενεργειακό hub, από το οποίο θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που είναι το επόμενο βήμα.

Το 57% της Τέρνα Ενεργειακής θέλει η Macquarie και όχι το 20% όπως κάποιοι γράφουν!

Καθολική παρουσία μέσω διμερών συμβολαίων με 1 GW για αρχή

Το εντυπωσιακό στοιχείο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η θυγατρική του διεθνούς ομίλου στην Ελλάδα είναι ότι για το σύνολο της δυναμικότητας του χαρτοφυλακίου της θα συναφθούν διμερή συμβόλαια καθώς η εταιρεία δεν θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ΑΠΕ για να «κλειδώσει» ταρίφες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες η Cero Generation, έχει συνάψει PPA’s με εγχώριες αλλά και διεθνείς εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες που αντιστοιχούν σε έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1 GW.

Τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023 ώστε να τεθούν σε λειτουργία την περίοδο 2025-2026.

Πρόκειται για διμερή συμβόλαια που αφορούν πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων που ισοδυναμούν με ποσότητα 2 τεραβατώρων. Τα έργα αυτά, θα έχουν πολύ ανταγωνιστικές χρεώσεις με ένα εύρος τιμών που υπολογίζεται από σήμερα μέχρι την επόμενη δεκαετία από 38 ευρώ έως 45 ευρώ /MWh και με την πάροδο της δεκαετίας από 28 ευρώ έως 38 ευρώ/ΜWh.

H εταιρεία έχει ήδη υπογράψει το πρώτο έργο PPA’s, το οποίο ανακοινώθηκε χθες και αφορά φωτοβολταϊκό 100 MW στη Δράμα που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Ιούλιο και σε τιμή που στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι θα είναι στο 60% της τιμής του φυσικού αερίου προ κρίσης.

Πρόκειται για ένα συμβόλαιο 10ετούς διάρκειας, το οποίο έχει συναφθεί με τον ελβετικό κολοσσό της Axpo Solutions.

Το 90% του χαρτοφυλακίου της Cero αφορά έργα ηλιακής  ενέργειας και μόλις 10% αιολικά πάρκα  καθώς η Cero βλέπει σημαντικούς πλέον περιορισμούς στις θέσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην εγχώρια αγορά. Aντίθετα, στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι θα υπερπηδηθούν τα εμπόδια με τους περιορισμούς του ηλεκτρικού χώρου καθώς για όλα τα νέα έργα προβλέπεται η δημιουργία καινούριων υποσταθμών.

ΔΕΔΔΗΕ: Εμείς και οι άλλοι! Η δικαίωση και οι μπουρδολόγοι!

Χωριστή εταιρεία στα υπεράκτια

Στο χαρτοφυλάκιο των 4 GW της Cero Generation δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης αλλά και στα υπεράκτια αιολικά. Ειδικά για τα off shore αιολικά, όπου η Cero έχει συστήσει μια νέα θυγατρική εταιρεία την Corio, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και γίνονται συζητήσεις για την ανάπτυξη έργων σε συνεργασία με εγχώριο όμιλο.

Η Cero Generation, μέλος του Green Investment Group (GIG) της Macquarie, αναπτύσσει διεθνώς χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 8,9 GW με περισσότερα από 150 έργα μεγάλης κλίμακας υπό ανάπτυξη, τα οποία αποτελούν  ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.