Μία μέχρις εσχάτων σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα του real estate με αφορμή τον διαγωνισμό από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, για την αγορά κτιρίου επιφάνειας 30.000 τμ, εντός του Δήμου Πειραιά με το «κλειδί στο χέρι» για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά!

Δηλαδή το Ταμείο θα το αποκτήσει – και θα παραδοθεί από τον πωλητή- έτοιμο προς χρήση!

Στον διαγωνισμό αρχικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους και έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (ένα μέρος του έργου περίπου 17 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ) κατά πληροφορίες υπέβαλαν προσφορές 2+1 εταιρείες real estate που πληρούσαν τις σχετικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί βάσει των αρχών της προκήρυξης του διαγωνισμού!

Και οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά:

1. Το ακίνητο να βρίσκεται σε απόσταση 500 – 1.500 μέτρων από το λιμάνι του Πειραιά!
2. Να βρίσκεται κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό)!
3. Να είναι κοντά σε μεγάλη οδική αρτηρία που θα συνδέει το νέο δικαστικό Μέγαρο με το λιμάνι, την Αθήνα και τις εθνικές οδούς.
4. Θα πρέπει να έχει ορόφους με ελάχιστο ύψος 3,8 μέτρα για να μπορούν να δημιουργηθούν δικαστικές αίθουσες.
5. Πάρκινγκ επιφάνειας 2.500 τμ’
6. Δυνατότητα εξυπηρέτησης μεταγωγικών οχημάτων!
7. Δυνατότητα χρήσης γραφείων διοίκησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον διαγωνισμό υπέβαλαν προτάσεις 3 εταιρείες real estate: Η Αβαξ Development με προτεινόμενο ακίνητο δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη όπου και θα ανεγείρει (από κοινού με την Dimand) κτίρια γραφείων, πρόταση που απορρίφθηκε λόγω μεγάλης απόστασης από τον Πειραιά!

Η Dimand πρότεινε ακίνητο που βρίσκεται κοντά στην μεγάλη ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και δίπλα στο Παπαστράτειο!

Η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία BZPW, που διαχειρίζεται και έχει στην κατοχή της πλήθος ακινήτων στην Αθήνα, πρότεινε ένα ακίνητο – φιλέτο, που στέγαζε την καπνοβιομηχανία Κεράνης στις αρχές της οδού Πειραιώς στα Καμίνια, το οποίο κατείχε και βρήκε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί!

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της Dimand, όσο και της BZPW, το προσφερόμενο τίμημα κινείται αρχικά πέριξ των 79 εκατ. ευρώ.

Και βάσει της διαδικασίας, ανάδοχος θα αναδειχθεί ο μειοδότης, αποκλειστικά αυτός που θα προσφέρει το χαμηλότερο τίμημα βάσει της προφορικής μειοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την αυτοψία και τον επιτόπιο έλεγχο των προτεινόμενων κτιρίων!

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σύγκρουση ανοιχτή και αβέβαιη, καθώς το φαβορί, εν προκειμένω η εταιρεία Dimand, που όλοι θεωρούσαν ότι θα …κερδίσει περπατώντας έναν διαγωνισμό «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της, ξαφνικά καλείται να αντιμετωπίσει μια εβραϊκών συμφερόντων εταιρία που μπήκε σφήνα στον διαγωνισμό και μάλιστα με ένα ακίνητο υψηλής ποιότητας!

Οι πληροφορίες της αγοράς λένε πως «πίσω» από την BZPW βρίσκεται εν ενεργεία υπουργός, καθώς και πρώην επιχειρηματίας της ενέργειας, που για κάποιο χρονικό διάστημα είχε προφυλακιστεί…