«Το 2023 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά με εκπλήξεις για κάποιους αλλά όχι για εμάς, έχοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ποιότητα των υποδομών και την πελατοκεντρική στρατηγική που αποτελούν και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον όμιλο. Εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού, ο όμιλος βελτίωσε τις επιδόσεις του στους τομείς δραστηριοποίησής του αυξάνοντας την πελατειακή βάση».

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, προβλέποντας περαιτέρω ανάπτυξη για την τρέχουσα χρονιά όσον αφορά τις δραστηριότητες στην ελληνική αγορά, ενώ για τη δραστηριότητα στη Ρουμανία ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (TKRM). Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει ανακοινώσει ήδη από την περασμένη χρονιά τις προθέσεις του, γνωστοποιώντας ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον του τελευταίου να εξαγοράσει την TKRM.

Οσον αφορά τις επενδύσεις το 2024, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών Fiber to the Home (FTTH- oπτική ίνα μέχρι το σπίτι), ενώ για τη φετινή χρονιά ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 470 εκατ. ευρώ αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου.

Ο κ. Τσαμάζ ρωτήθηκε και για τον ανταγωνισμό και τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν συνολικά την αγορά σε συνέχεια της φημολογίας των τελευταίων εβδομάδων και των πληροφοριών περί αποχώρησης της BC Partners από την United Group (με δεδομένο ότι έχει συμπληρώσει τον επενδυτικό κύκλο ζωής της πενταετίας), έχοντας ανοίξει στο πλαίσιο αυτό και τη συζήτηση για το μέλλον της θυγατρικής Nova, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης πώλησης της εταιρείας: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά και να κάνουμε σχόλια επί φημών. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το παρελθόν, από το 2010 μέχρι σήμερα, ως όμιλος είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια πολλαπλές προκλήσεις- δημοσιονομική κρίση, πόλεμο τιμών κ.τ.λ.. Αποδείχθηκε επανειλημμένα ότι ο όμιλος είναι ικανός όχι μόνο να διαχειριστεί αλλά να διατηρήσει την ηγετική του θέση και να αυξήσει την απόσταση που τον χωρίζει από τους ανταγωνιστές, γεγονός το οποίο έχει να κάνει με το ότι έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και ξεκάθαρη πολιτική προς τον πελάτη. Ο όμιλος είναι πολύ καλά τοποθετημένος και εξοπλισμένος ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών του ανταγωνισμού. Σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας και τις κινήσεις τους, από την άλλη, ο όμιλος έχει επιτύχει πολύ καλές επιδόσεις σε οποιαδήποτε συνθήκες έχει κληθεί να αντιμετωπίσει».

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην επικείμενη αποχώρησή του που ανακοινώθηκε επίσης στο τέλος του 2023, δίνοντας την σκυτάλη από την 1η Ιουλίου 2024 και προτείνοντας στη γενική συνέλευση την εκλογή του Κώστα Νεμπή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου: «Δε θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος- έχουμε καταφέρει να μετασχηματίσουμε τον ΟΤΕ σε ένα σύγχρονο όμιλο με ισχυρές επιδόσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αγορά τηλεπικοινωνιών».

Διαβάστε ακόμη: