Ο κ. Ντι Μάιο αναφέρθηκε στις πιθανές συνέπειες της εμπόλεμης κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο, με σημερινή τοποθέτησή του (25/05) σε εκδήλωση της ιταλικής γεωργικής ένωσης, Coldiretti.

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει νέα μέτωπα, εξαιτίας όλων εκείνων που μπορούν να συμβούν στις αγορές, τον ενεργειακό και τον επισιτιστικό τομέα», επεσήμανε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στο πρόβλημα, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σιτηρών».

Τέλος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημείωσε πως «σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η καθημερινή διατροφή εξαρτάται άμεσα από το ψωμί· η διατροφική αστάθεια, προκαλεί την πολιτική.

Ωστόσο, υπάρχει στον ορίζοντα μία αχτίδα ελπίδας, καθώς τούτη την ώρα άρχισε η απεμπλοκή ορισμένων εμπορικών πλοίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά του σιταριού από τα λιμάνια της Ουκρανίας προς τους προκαθορισμένους προορισμούς».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία απορρίπτει το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία»

Χθες, η Μόσχα απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, διά στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βάσει σημερινού (24/05) δημοσιεύματος της Repubblica.

«Όποιος το συνέταξε, μοιάζει να βασίσθηκε τόσο σε δημοσιεύματα επαρχιακού τύπου, όσο και στα ψεύδη της Ουκρανίας», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Μεντβέντεφ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι «η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία, θα αποτελούσε σίγουρα αιτία πολέμου».

Ο Ιταλός Υπουργός ΕξωτερικώνΛουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε πως «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια».