Κανένα όνομα δεν έχει ταυτιστεί περισσότερο με τον κόσμο των ειδών πολυτελείας από τον Μπερνάρ Αρνό. Ο 75χρονος διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, έχτισε την περιουσία του επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στον τομέα της μόδας, των κοσμημάτων και του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton, TAG Heuer και Dom Pérignon.
Τον Μάρτιο, επανέκτησε για λίγο τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με την αξία του να εκτιμάται σε 231 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και έκτοτε έχει πέσει στην τρίτη θέση της λίστας, εξακολουθεί να έχει επί του παρόντος καθαρή αξία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, έχουν ανταλλάξει θέσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Louis Vuitton: Πώς έπεσε ο Αρνό από την κορυφή
Ο Αρνό έχει επίσης φέρει τα πέντε ενήλικα παιδιά του στην LVMH, δημιουργώντας μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει οδηγήσει σε τεράστιο πλούτο και έχει προκαλέσει ακόμη και συγκρίσεις με την επιτυχημένη σειρά του HBO «Succession», την οποία ωστόσο ο ίδιος έχει απορρίψει.
Μέσα σε εννιά μόλις μήνες, η περιουσία του μεγιστάνα της μόδας έχει συρρικνωθεί από τότε κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια και διαμορφώθηκε στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Παρασκευής. Αυτό τον τοποθετεί πέμπτο στη λίστα των πλουσίων, πίσω όχι μόνο από τον Μασκ και τον Μπέζος, αλλά και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τον συνιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον.
Σε επόμενο επίπεδο, η καθαρή αξία του Αρνό έχει μειωθεί κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο χαμένο πλούτο μεταξύ των 500 ατόμων στην κατάταξη του Bloomberg.
Είναι επίσης ο μόνος μεταξύ των 18 πλουσιότερων ανθρώπων που βρίσκεται στο «κόκκινο» για το 2024 – οι υπόλοιποι έχουν όλοι κερδίσει τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι και 71 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Ζούκερμπεργκ.
Η κατάταξη του πλούτου του Forbes επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω: ο Αρνό όντως έπεσε από την πρώτη θέση, με καθαρή περιουσία 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 8 Μαρτίου, στην πέμπτη θέση, με περιουσία 167 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αιτία στον όμιλο Louis Vuitton
Σύμφωνα με το Business Insider, το χτύπημα αυτό για τον επονομαζόμενο και «λύκο με το κασμίρι» αντανακλά την πτώση της τιμής της μετοχής της LVMH κατά 20% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ο Αρνό κατέχει περίπου το 48% του ομίλου πολυτελείας, ο οποίος λειτουργεί σαν ομπρέλα για περίπου 75 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Tiffany & Co., Louis Vuitton, Dom Perignon και Sephora.
Οι μετοχές της LVMH έχουν πληγεί από τα προβλήματα της εταιρείας. Πάλεψε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με τα βασικά έσοδα να αυξάνονται μόνο κατά 2% και τα έσοδα από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες να διολισθαίνουν κατά 8%. Τα κέρδη υποχώρησαν κατά 26% στον τομέα των κρασιών και των αλκοολούχων ποτών, κατά 19% στον τομέα των ρολογιών και των κοσμημάτων και κατά 6% στον βασικό τομέα της μόδας και των δερμάτινων ειδών.
Ο Αρνό προειδοποίησε επίσης για ένα «κλίμα οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας» στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Εν τω μεταξύ, το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Sephora περικόπτει κατά 10% το εργατικό δυναμικό των 4.000 ατόμων στην Κίνα για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη τοπική αγορά.
Ο κλάδος της πολυτέλειας άνθισε μετά την πανδημία, καθώς τα ταξίδια επανήλθαν και απελευθερώθηκε η συσσωρευμένη αγοραστική ζήτηση. Όμως, έχει αγωνιστεί πιο πρόσφατα, καθώς ο ιστορικός πληθωρισμός, τα πιο απότομα επιτόκια και οι φόβοι για ύφεση έχουν μετριάσει τη ζήτηση ακόμη και μεταξύ των πλούσιων καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμη:
- UniCredit: «Nein» Σολτς στην πώληση της Commerzbank – Οι επόμενες κινήσεις των Ιταλών
- Η «ανακωχή- εκεχειρία» Μητσοτάκη με τους 2 κορυφαίους καναλάρχες – επιχειρηματίες
- H Βίκυ Καγιά δείχνει τα εξώφυλλα που καθόρισαν την καριέρα της στο μόντελινγκ
- Θεατρικός χειμώνας 2024-2025: Οι παραστάσεις που δεν θα χάσουμε