Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι για το 2024 αλλά δεν έχετε αποφασίσει ακόμη το μέρος, το Lonely Planet μόλις αποκάλυψε τους 50 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το επόμενο έτος.

Η αυτοκρατορία των ταξιδιωτικών εκδόσεων κλείνει φέτος τα 50 της χρόνια και η λίστα με τα κορυφαία Best in Travel 2024 επεκτείνεται σε πέντε κατηγορίες: κορυφαίες χώρες, περιοχές, πόλεις, βιώσιμοι προορισμοί και τοποθεσίες με την καλύτερη τιμή.

Η Νο 1 χώρα για το 2024 είναι η Μογγολία, η οποία επιλέχθηκε από το Lonely Planet για τις «μεγάλες, ανοιχτές εκτάσεις της, τις δραστηριότητες περιπέτειας και την ξεχωριστή γαστρονομική και μουσική κουλτούρα της». Πρόκειται για την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, κάτι που η κυβέρνησή της θέλει να αλλάξει. Μάλιστα, φέτος ανακήρυξε τις χρονιές 2023 έως 2025 «Έτη για να επισκεφθείτε τη Μογγολία», διευκολύνοντας τις προϋποθέσεις εισόδου για τους διεθνείς ταξιδιώτες και βελτιώνοντας τις υποδομές.

Άλλες χώρες που μπήκαν στις 10 κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μεξικό, η Κροατία και η Σάντα Λουτσία, καθώς και λιγότερο επισκέψιμα μέρη όπως το Μπενίν και το Ουζμπεκιστάν.

Πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε το 2024

Η κορυφαία πόλη στη λίστα του Lonely Planet είναι το Ναϊρόμπι, η πρωτεύουσα της Κένυας, την οποία ο ταξιδιωτικός γίγαντας αγαπά για τους «μοναδικούς ρυθμούς της, την εντυπωσιακή λίστα εστιατορίων με τοπική έμπνευση και τη σταθερή εναλλαγή των χώρων τέχνης και πολιτισμού». Την αγαπά επίσης για το Εθνικό Πάρκο Ναϊρόμπι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πόλης, όπου μπορείτε να δείτε περισσότερα από 400 είδη ζώων να περιφέρονται στις ανοιχτές πεδιάδες με γρασίδι, ενώ οι ουρανοξύστες λάμπουν στον ορίζοντα.

Το Παρίσι, οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, βρίσκεται επίσης στον κατάλογο, όπως και η Πράγα, μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν είναι άγνωστη στους τουρίστες. Το Lonely Planet αναφέρει πως τα lockdown λόγω κορωνοϊού επέτρεψαν στην τσεχική πρωτεύουσα να «πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης» και να προωθήσει τον «αργό τουρισμό και τα αξιοθέατα μακριά από το κέντρο της πόλης».

Βιωσιμότητα

Ο κορυφαίος βιώσιμος ταξιδιωτικός προορισμός για το 2024 είναι η Ισπανία, λόγω των προσπαθειών της χώρας να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ενισχύσει τα ταξίδια εκτός εποχής και να φέρει τον τουρισμό σε αναδυόμενους προορισμούς, όπως η πόλη-λιμάνι της Βαλένθια, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις σε hot spots όπως η Βαρκελώνη.

Η «άγρια ομορφιά» της Νότιας Αφρικής κερδίζει επίσης μία θέση, με το Lonely Planet να συνιστά στους επισκέπτες να τσεκάρουν την «εντυπωσιακή λίστα οικολογικών καταλυμάτων» της χώρας που έχουν δεσμευτεί να προστατεύουν την βιοποικιλότητα.

Περιοχές

Όσον αφορά τις περιοχές, η επερχόμενη ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί την κορυφαία επιλογή του Lonely Planet. Η διαδρομή μήκους 3.364 χιλιομέτρων, που θα ανοίξει το επόμενο έτος, περνάει από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, προσφέροντας κατά μήκος της διαδρομής ορεινές οροσειρές και την Αδριατική Θάλασσα.

Η Ντόνεγκαλ, η βορειοδυτικότερη κομητεία της Ιρλανδίας, διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της χώρας και περισσότερες από 100 παραλίες – και οι πιθανότητες ένας επισκέπτης να έχει μια από αυτές εντελώς για τον εαυτό του, είναι αρκετά μεγάλες. Όπως γράφει το Lonely Planet: «Εδώ θα βρείτε τους υψηλότερους θαλάσσιους βράχους στην Ευρώπη και χιλιόμετρα παρθένων παράκτιων μονοπατιών πεζοπορίας».

Οικονομικές εναλλακτικές επιλογές

Η κατηγορία των value for money προορισμών φαίνεται πως θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για πολλούς, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι υποτιμημένες αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες είναι η κορυφαία πρόταση εδώ: σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ, «θα βρείτε παλιές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε στούντιο τέχνης, νέα ξενοδοχεία οικολογικού σχεδιασμού και πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin», λέει το Lonely Planet.

Ο ταξιδιωτικός οδηγός συνιστά επίσης την Αλγερία ως μια ανεξερεύνητη γωνιά της Βόρειας Αφρικής. Επισημαίνοντας ότι είναι μια πτήση τριών ωρών ή λιγότερο από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το Lonely Planet λέει ότι οι επισκέπτες θα βρουν «καλά διατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία και ωραίες ιστορικές πόλεις» και «μια προσιτή, χωρίς πλήθος εμπειρία».

Η Ικαρία στους value for money προορισμούς του Lonely Planet

Μεταξύ των οικονομικών προορισμών που επιλέγει το Lonely Planet είναι και η Ικαρία. Όπως γράφει ο οδηγός στη λίστα του: «Το ελληνικό νησί της Ικαρίας σαγηνεύει με γαλαζοπράσινα νερά και άγρια εδάφη, καθώς και με ένα ανεξάρτητο πνεύμα και πολιτισμό που μοιάζει με πανηγυρικά φεστιβάλ. Η Ικαρία, που πήρε το όνομά της από τον Ίκαρο, ο οποίος λέγεται ότι συνετρίβη εδώ αφού πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, τιμάται επίσης ως η γενέτειρα του Διονύσου, του θεού του κρασιού. Χρησιμοποιήστε τον πλακόστρωτο παραλιακό δρόμο για να εξερευνήσετε το νησί, να επισκεφθείτε χωριά που ξεχειλίζουν από φαγητό, κρασί και παραδοσιακούς χορούς».

Ικαρία
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε:

– Την παραλία Σεϋχέλλες, που διαθέτει μαρμάρινα βότσαλα, σμαραγδένια νερά και γιγάντιους βράχους λαξεμένους από τα κύματα.
– Τις θερμές πηγές του Σπηλαίου, από την άλλη πλευρά, οι οποίες είναι από τις καλύτερες θερμές πηγές του Αιγαίου, όπου τα πλούσια σε ραδόνιο νερά οδηγούν σε μια σπηλιά.

Τα καλύτερα ταξίδια του Lonely Planet 2024
Χώρες

Μογγολία
Ινδία
Μαρόκο
Χιλή
Μπενίν
Μεξικό
Ουζμπεκιστάν
Πακιστάν
Κροατία
Αγία Λουκία

Περιοχές

Ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica των Δυτικών Βαλκανίων
Νήσος Καγκουρό, Νότια Αυστραλία
Ντόνεγκαλ, Ιρλανδία
País Vasco, Ισπανία
Νότια Ταϊλάνδη
Ακτή Σουαχίλι, Τανζανία
Μοντάνα, ΗΠΑ
Saalfelden Leogang, Αυστρία

Πόλεις

Nairobia, Κένυα
Παρίσι, Γαλλία
Μόντρεαλ, Καναδάς
Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Φιλαδέλφεια, Πενσιλβάνια
Μανάους, Βραζιλία
Τζακάρτα, Ινδονησία
Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία
Σμύρνη, Τουρκία
Κάνσας Σίτι, Μιζούρι

Βιωσιμότητα

Ισπανία
Παταγονία, Αργεντινή και Χιλή
Γροιλανδία
Μονοπάτια της Ουαλίας
Ο πορτογαλικός δρόμος / Caminho Português de Santiago
Παλάου
Χοκάιντο, Ιαπωνία
Εκουαδόρ
Μονοπάτια της Βαλτικής στην Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία
Οικολογικά καταφύγια της Νότιας Αφρικής

Value for money

The Midwest, ΗΠΑ
Πολωνία
Νικαράγουα
Danube Limes, Βουλγαρία
Νορμανδία, Γαλλία
Αίγυπτος
Ικαρία, Ελλάδα
Αλγερία
Νότιες Λίμνες & Κεντρικό Οτάγκο, Νέα Ζηλανδία
Νυχτερινά τρένα, Ευρώπη

Διαβάστε ακόμη: