Πώς έγινε το Λονδίνο η παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών; Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα οφείλονται στον πρώην βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με τον Trevor Abrahmsohn, ιδρυτή του μεσιτικού γραφείου Glentree International, εάν το Λονδίνο έγινε το αγαπημένο καταφύγιο των πλουσίων του κόσμου, το οφείλει στον Κωνσταντίνο, ο οποίος αγόρασε μία έπαυλη με θέα στο Hampstead Heath όταν έφυγε από την Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα του 1967.

Μετά, στη βρετανική πρωτεύουσα ήρθαν τα πετροδολάρια της Μέσης Ανατολής. Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Αχμεντ Ζάκι Γιαμάνι αγόρασε μία ιστορική έπαυλη το 1979, καθώς η ιρανική επανάσταση εκτίνασσε τις τιμές του πετρελαίου.

Οι Ρώσοι εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του ΄90 και μετά, αφότου η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι ιδιωτικοποιήσεις που ακολούθησαν επέτρεψαν τη δημιουργία τεράστιων περιουσιών.

Από το 2010 και έως τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός των βρετανικών ακινήτων που είχαν ως ιδιοκτήτες άτομα με διεύθυνση αλληλογραφίας στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.200%.

Αυτή τη στιγμή, 2.327 παιδιά Ρώσων είναι γραμμένα σε ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, αν και το τσουνάμι του ρωσικού χρήματος προς τη χώρα μειώθηκε κάπως έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την κατάρρευση που υπέστη το ρούβλι έκτοτε.

Σήμερα, οι Ασιάτες αγοραστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου.

Όμως η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο τα χρήματα των Ρώσων στο εξωτερικό, απειλούν να δώσουν τέλος στην «παιδικά χαρά της πλουτοκρατίας», όπως την ονομάζει το Bloomberg.

Ακίνητο το οποίο πουλά ο Roman Abramovich στο Λονδίνο

Ακίνητο το οποίο πουλά ο Roman Abramovich στο Λονδίνο

Και μπορεί πολλοί να χαίρονται για το τέλος του «Londongrad» -όπως αποκαλείται συχνά το Λονδίνο λόγω της τεράστιας παρουσίας του ρωσικού χρήματος- όμως οι εταιρείες real estate φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το κυνήγι του ξένου χρήματος που έχει αμφίβολη προέλευση.

Η βρετανική κυβέρνηση του δημοσίευσε νομοσχέδιο που ζητά να δηλώνονται οι πραγματικές ταυτότητες των ιδιοκτητών των πιο ακριβών ακινήτων της πρωτεύουσας.

Οι ανησυχίες στις τάξεις των ολιγαρχών είναι ήδη κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ο Roman Abramovich, για παράδειγμα, που έχει σημαντικά συμφέροντα στη Βρετανία, μπορεί να μην βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων, όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Έβαλε πωλητήριο στην Chelsea καθώς και στα σπίτια του στο Λονδίνο. Ανάμεσα σε αυτά είναι μία έπαυλη 15 υπνοδωματίων κοντά στο Kensington Palace και ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Τσέλσι.

Ήδη, κάποιοι «μυρίζονται» την ευκαιρία και την αγωνία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων να πουλήσουν πριν δουν την περιουσία τους να δεσμεύεται, με τους μεσίτες να μιλούν για άτομα που κάνουν προσφορά σε τιμές 30% κάτω από τα επίπεδα της αγοράς.

Αγοραστές δηλώνουν έτοιμοι να πληρώσουν σε μετρητά, ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.