search

ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μία ώρα; Θα μπορούσε να γίνει

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε μία ώρα;

λονδινο

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε μία ώρα; Τα σχέδια για ένα υποθαλάσσιο τούνελ που θα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα ενώνει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις ΗΠΑ δεν είναι κάτι νέο, όμως μέχρι στιγμής, ένα τέτοιο project ουδέποτε θεωρήθηκε βιώσιμο.

Τελευταία, όμως, η ιδέα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, έχουν γίνει και υπολογισμοί για το ύψος του project, που ωστόσο αγγίζουν τα 20 τρισ. δολάρια.

Ως γνωστόν, μια πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη διαρκεί περίπου οκτώ ώρες. Για αυτό και έως τώρα, κανείς δεν έχει μπορέσει να απαντήσει με έναν πειστικό τρόπο στο εάν τα τρένα που θα ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη μέσω ενός υποθαλάσσιου τούνελ μπορούν να διασχίσουν την απόσταση αρκετά γρήγορα ώστε να δικαιολογείται το κόστος της κατασκευής ενός τέτοιου project.

Με τις δύο μητροπόλεις να απέχουν πάνω από 4.800 χιλιόμετρα, η κατασκευή θα διαρκούσε αρκετά χρόνια, σημειώνει το Newsweek.    Η σήραγγα της Μάγχης, μήκους περίπου 38 χιλιομέτρων, που συνδέει την Αγγλία και τη Γαλλία, χρειάστηκε έξι χρόνια για να κατασκευαστεί.

Και βέβαια, το κόστος θα ήταν τεράστιο. Κάποιοι υπολογισμοί το ανεβάζουν σχεδόν στα 20 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τεχνολογία των τούνελ με κενό αέρος κάνουν την ιδέα να μοιάζει κάπως πιο εφικτή. Δημιουργώντας ένα κενό αέρα μέσα στη σήραγγα και χρησιμοποιώντας οχήματα υπό πίεση, τα τρένα που ταξιδεύουν κατά μήκος της κατασκευής θα μπορούσαν θεωρητικά να φτάσουν ταχύτητες άνω των 4.800 χλμ/ώρα, κάνοντας το ταξίδι μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης να διαρκεί μόλις μια ώρα.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα τρένα δεν θα αντιμετώπιζαν καμία αντίσταση αέρα εντός της σήραγγας, επιτρέποντάς τους να φτάσουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Αυτό το σχέδιο, το οποίο έγινε πιο γνωστό από τον Elon Musk και δοκιμάζεται αυτή την περίοδο στην Ινδία και την Κίνα, ονομάζεται μερικές φορές «hyperloop».

Εάν η απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης μπορεί να καλυφθεί μέσα σε μία ώρα, αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά, το τεράστιο κόστος κατασκευής μιας υπερατλαντικής σήραγγας μπορεί να  δικαιολογείται.

Διάφορες κατά καιρούς προτάσεις έχουν περιγράψει μια σήραγγα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού, ενώ άλλες έχουν προτείνει την κατασκευή της πάνω σε στηρίγματα. Ένα άλλο σχέδιο πρότεινε ακόμα και μια σήραγγα που να επιπλέει, δεμένη με καλώδια στηριγμένα στον πυθμένα, που να την συγκρατούν στη θέση της.

Βέβαια, όπως σημειώνει το Newsweek, το τούνελ της Μάγχης κατασκευάστηκε σε μια περίοδο έξι ετών. Εάν η υπερατλαντική σήραγγα κατασκευαζόταν με την ίδια ταχύτητα, θα χρειάζονταν 782 χρόνια για να καλύψει την απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη