Η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Το πράσινο φως για το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάσε σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή συστήνει:
– οι εργαζόμενοι στα γυμναστήρια να πραγματοποιούν self test μια φορά την εβδομάδα

– να παραμείνουν κλειστά τα αποδυτήρια

Οδηγίες ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια

– τη χρήση διπλής μάσκας απ’ όλους.

Αυξάνεται το όριο ατόμων σε καταστήματα, εκκλησίες
Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε στο λιανεμπόριο να επιτρέπεται 1 ανά 25 τ.μ. χωρίς ανώτερο όριο, ενώ από 15 Ιουνίου καταργείται το 50% στις λαϊκές αγορές.

Επίσης, στις εκκλησίες θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Πως θα ανοίξουν- Οι προτάσεις 

Τονίζεται ότι τα γυμναστήρια θα πρέπει να μεριμνούν για την τήρηση αποστάσεων και τα λοιπά μετρά υγιεινής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένας αθλούμενος ανά 10 τ.μ., τα παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά και ο κλιματισμός και τα αποδυτήρια θα είναι κλειστά.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 31 Μαΐου έχει προγραμματισθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κέντρων αισθητικής και των χώρων δεξιώσεων.

Η Επιτροπή επίσης εισηγήθηκε και την αλλαγή στις συγκεντρώσεις σε θρησκευτικούς χώρους σε 1 άτομο ανά 15 τμ από 25 τμ.

Η Επιτροπή σε γενικές γραμμές φαίνεται πως είναι ακόμη επιφυλακτική με τα περεταίρω ανοίγματα καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ιικό φορτίο ειδικά στα αστικά κέντρα. Οι χώροι των γυμναστηρίων εξάλλου είναι κλειστοί και η μετάδοση ιών είναι πιο εύκολη ακόμη.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει και περαιτέρω χαλάρωση στους περιορισμούς του λιανεμπορίου αλλά στις λαϊκές όπου τώρα επιτρέπεται το 50% των πάγκων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθούν εκ νέου τα θέματα σχετικά με την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας αλλά και τη μουσική στην εστίαση.