Νέα περίοδο χάριτος μέχρι και το καλοκαίρι παίρνουν τα χρέη της πανδημίας ενώ παράλληλα «παγώνουν» δόσεις ρυθμίσεων οφειλών που θα  πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά και εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αντίθετα στην ώρα τους, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία, η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από το Μάρτιο  του 2020 όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού και έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 εξετάζεται τώρα να μείνουν «παγωμένες» ακόμα και μετά τον Ιούνιο.  Μετά την παράταση του lockdown και τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από σήμερα στην Αττική, περισσότερα χρέη παίρνουν παράταση στην πληρωμή τους.

Με την επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των κορονο-χρεών που σχεδιάζεται το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ξαναδεί τη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών αυτών. Η ρύθμιση που προβλέπει 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%  εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή ειδικά για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα παραμένουν με κατεβασμένα ρολά για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση για τα χρέη που εξετάζεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που πραγματικά έχουν ανάγκη να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.

Σε ότι αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου οι οποίες εκπνέουν στις 26 του μήνα εξετάζονται τα εξής:

  1. Δόσεις ρυθμίσεων οφειλών: Σχεδιάζεται να «παγώσει» η πληρωμή τους για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και τους  εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
  2. Φόρος εισοδήματος:Η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί κανονικά έως τις 26 Φεβρουαρίου.
  3. ΦΠΑ:Καμία παράταση δεν εξετάζεται για την πληρωμή ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
  4. ΕΝΦΙΑ: Κανονικά έως τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
  5. Tέλη κυκλοφορίας: Το υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτεται να δώσει καμία νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 η οποία λήγει κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.

Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του μήνα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις 9έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει την εξόφλησή τους σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.