Ανώτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα κέρδη γ’ τριμήνου της Lloyds Banking Group, καθώς οι δανειολήπτες της βρετανικής τράπεζας ανταποκρίθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο στις αποπληρωμές.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 2% σε 1,82 δισ. στερλίνες (2,4 δισ. δολάρια), πάνω από τις εκτιμήσεις του Bloomberg που έκανε λόγο για περίπου 1,65 δισ. στερλίνες.

Η τράπεζα προέβη σε περαιτέρω μείωση ύψους 172 εκατ. στερλίνων για πελάτες που φοβάται ότι θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ποσό μικρότερο από εκείνο που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Παράλληλα, σημείωσε «ανθεκτικές πιστωτικές επιδόσεις» κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο οικονομικός διευθυντής William Chalmers δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ποσοστό απομείωσης ισοφαρίστηκε στο τρίμηνο από την πώληση χρέους, αν και το πραγματικό ποσοστό περίπου 25 μονάδων βάσης ήταν «ακόμα αρκετά ευνοϊκό».

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αυξήθηκε κατά 1% στο τρίμηνο και ανέρχεται πλέον σε 457 δισ. βρετανικές λίρες. Ο Chalmers δήλωσε ότι η αγορά ενυπόθηκων δανείων παραμένει ανταγωνιστική, με τις αιτήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 17% φέτος, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση μίας πιο ήρεμης περιόδου στον τομέα των εμπορικών δανείων, καθώς πολλές επιχειρήσεις εργάζονται για την αποπληρωμή των δανείων της εποχής Covid.

Καθώς η βρετανική αγορά ακινήτων οδεύει προς την παραδοσιακή φθινοπωρινή έξαρση, η Lloyds αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για τις τιμές των κατοικιών και πλέον αναμένει αύξηση 3,1% φέτος και 2% το επόμενο έτος, με στήριξη από τις ελκυστικές προσφορές στεγαστικών δανείων, ακόμη κι όταν οι τιμές βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ιστορικών ρεκόρ.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίων της Lloyds διαμορφώθηκε σε 2,95% το γ’ τρίμηνο, από 3,1% πριν από ένα χρόνο. Όπως και πολλές άλλες τράπεζες, διαθέτει μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου για να μειώσει την ευαισθησία της στα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους της δεν αντιλαμβάνονται τον πλήρη αντίκτυπο των πρόσφατων μειώσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Παρόλα αυτά, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στα ενυπόθηκα δάνεια περιορίζει το ποσό που μπορεί να βγάλει από τα νέα δάνεια.

Η μετοχή της Lloyds αυξήθηκε έως και 2% στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης και κινούνταν υψηλότερα κατά 1,7% στις 8:39 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη: