Απώτερος σκοπός, η απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Ύστερα από περίπου ένδεκα χρόνια αλληλοσπαραγμού λόγω του εμφυλίου πολέμου, ωστόσο, αυτός ο ενεργειακός πλούτος παραμένει «εγκλωβισμένος» στο μεγαλύτερο μέρος του και δεν εξάγεται.

Το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα, ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 85%, καθώς σήμερα κινείται ανάμεσα στα 100.000 με 150.000 βαρέλια την ημέρα, από 1.2 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η πτώση της λιβυκής παραγωγής ασκεί νέες πιέσεις σε μία –ήδη ανησυχητική και απαισιόδοξη– παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, συμπίπτει και με την προσπάθεια της Ευρώπης να βρει εναλλακτικές πηγές στην Αφρική και τη Μεσόγειο, οι οποίες θα της επιτρέψουν να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, μετά το εμπάργκο του περασμένου μήνα.

Οι εσωτερικοί… «διχασμοί» βρίσκονται πίσω από τον αποκλεισμό των λιβυκών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που όχι μόνο συνεχίζονται στη Λιβύη, αλλά και «εμφανίζουν»… σημάδια νέας επιδείνωσης του κλίματος.

Ο Πρωθυπουργός με έδρα την Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που είχε βρεθεί στην εξουσία μέσω διαδικασίας υπό την εποπτεία Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρνήθηκε να παραδώσει στα μέσα Μαρτίου την εξουσία στον Φάτι Μπασάγκα, διορισμένου επικεφαλής από το κοινοβούλιο με έδρα την ανατολική Λιβύη, υποστηριζόμενος από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

Οι πολυαναμενόμενες εκλογές, που είχαν προγραμματισθεί για τον περασμένο Δεκέμβριο (2021), τελικώς αναβλήθηκαν, διαψεύδοντας και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί διεθνώς για εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Λιβύη να αφήσει πίσω τα δέκα χρόνια… χάους που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η ομάδα του Χάφταρ ελέγχει πολλά από τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και τους σταθμούς της χώρας.

Ομάδες διαδηλωτών απέκλεισαν δύο μεγάλα κοιτάσματα τον Απρίλιο, μειώνοντας στο μισό την παραγωγή, στα 600.000 βαρέλια την ημέρα, εκείνη την εποχή. Οι διαδηλωτές ζητούν, μονάχα, παράδοση της εξουσίας από τον Ντμπεϊμπά.