Στην τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» και τονίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν σκέφτηκε να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία.

Σε ερώτηση για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τη συμπλήρωση ενός χρόνου, είπε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων. Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να απαντήθουν όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός συζητά με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον καθηγητή οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Κωστή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας βιωματικά την Μεταπολίτευση υπενθύμισε πως ήταν 6 ετών όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία. Γυρίσαμε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, ο πατέρας μου από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους, εκείνη την εποχή.

Τα προσωπικά μου βιώματα είναι βιώματα ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα από την πολιτική διαδρομή του πατέρα του. Στην εφηβεία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ

Ίσως είχα το πλεονέκτημα το 1986 να φύγω από την Ελλάδα και να μην ζυμωθώ με την διαδικασία της Μεταπολίτευσης και να δω τα πράγματα καλύτερα, από μια απόσταση.

Στις εκλογές του 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, πήρα την απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολτική και πέρασα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω τελικά την απόφαση να πολιτευτώ. Αυτά ίσως ήταν πλεονεκτήματα γιατί μου επέτρεψαν για 10 χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για άλλα 10 να δω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκε τον καθιστά κατά την γνώμη μου τον μεγαλύτερο πολιτικό της μεταπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναμφίβολα

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας, στη σκηνή ανέβηκαν για να μιλήσουν μεταξύ άλλων, οι Προκόπης Παυλόπουλος, Λουκάς Παπαδήμος, Γιώργος Αλογοσκούφης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Φλωρίδης, Νίκος Βούτσης και Κώστας Σκανδαλίδης από πλευράς πολιτικών.

Μητσοτάκης: Σε βάθος 50ετίας η οικονομική πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή

Το πολιτικό σύστημα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων

Εχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας. Σε έναν απολογισμό 50ετίας δεν θα εστίαζα στις πιθανές αδυναμίες του κοινοβουλευτικού μας συστήματος για να αναδείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας περιόδου όπου η χώρα μας αναντίρρητα προόδευσε ως προς την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από μία σειρά και συνταγματικών παρεμβάσεων και σίγουρα έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή.

Στο πάνελ συμμετείχαν κατά την πρώτη ημέρα και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς, Αλέξης Παπαχελάς, Σία Κοσιώνη, Αθανάσιος Ελλις, καθώς και οι καθηγητές Κώστας Κωστής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Καλλιόπη Σπανού κ.α.

Διαβάστε ακόμη: