«Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. «Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα η ανάλυση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, πραγματοποιείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη. Στη συνέντευξη συμμετέχει στη και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι βασικοί άξονες είναι οι ακόλουθοι:

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

  1. Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
  2. Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  3. Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  4. Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  5. Και πέμπτος άξονας ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Όπως είπε ο υπουργός, απαραίτητο είναι το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να γίνει πιο δίκαιο. Ακόμη πρόσθεσε ότι είναι μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το τέλος επιτηδεύματος, που είναι στα 650 ευρώ τώρα,μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο. Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος, τόνισε ο υπουργός.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρών στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. «Το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο και εξοικονομούνται επιπλέον πόροι για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Πρόκειται για την:

  • Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής
  • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας
  • Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Όσον αφορά το πρώτο μέτρο ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Παράλληλα έκανε γνωστή την παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Σχςτικά με την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών επεσήμανε ότι«συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια».

«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», πρόσθεσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής:

  1. Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.
  2. Θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του

Πιτσιλής: Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις. Αυτές είναι:

Η διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων.
Η ενίσχυση της διαφάνειας.
Η συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία των ελεγκτών, αλλά και τη διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Μάλιστα, τόνισε ότι και οι συναντήσεις των στελεχών της Αρχής με τους φορολογούμενους θα καταγράφονται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.

Ακόμη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ εστίασε την ομιλία του στη λαθρεμπορία καυσίμων, λέγοντας ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία τους με όσους παρανομούν.

Διαβάστε ακόμη: