Η Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Όσο η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «τρέχουν» για να πετύχουν μια αμφιλεγόμενη, από πολλούς διπλωμάτες συμφωνία 21ήμερης ανακωχής -που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο να διαφύγουν οι πολίτες, αλλά και ενδεχομένως θα αποκλιμακώσει την ένταση- το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο ενώ παράλληλα ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για χερσαία εισβολή ή αυτό που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφει ως «το άνοιγμα της πύλης της Κολάσεως»…
Αυτό το ενδεχόμενο της χερσαίας εισβολής, για πρώτη φορά παύει να είναι σενάριο και διατυπώνεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, ως σχεδιασμός, ή πιθανή εξέλιξη.
Ο λόγος για τον αρχηγό του στρατού του Ισραήλ, αντιστράτηγο Χερζί Χαλεβί, ο οποίος, απευθυνόμενος στο στράτευμα, επεσήμανε ότι οι εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο με στόχο την οργάνωση Χεζμπολάχ, μπορούν να τους ανοίξουν το δρόμο, για να «εισέλθουν οι αρβύλες σας σε εχθρικό έδαφος».
«Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη από πάνω, χτυπάμε όλη την ημέρα. Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ», είπε ο αντιστράτηγος στους στρατιώτες της 7ης Ταξιαρχίας των IDF, στο περιθώριο άσκησης και συνέχισε: «Ο στόχος είναι πολύ σαφής – να επιστρέψουν με ασφάλεια οι (σσ εκτοπισμένοι Ισραηλινοί) κάτοικοι του βορρά.
Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμάζουμε τη διαδικασία ενός ελιγμού, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος», επισημαίνοντας ότι οι IDF θα «καταστρέψουν τον εχθρό» και τις υποδομές του.
Το γεγονός ότι αυτές οι παρατηρήσεις του αρχηγού του ισραηλινού στρατού έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την κλήση σε ετοιμότητα δύο εφεδρικών ταξιαρχιών των IDF για «επιχειρησιακές αποστολές στη βόρεια αρένα», μάλλον αδυνατίζει το επιχείρημα του αμερικανικού Πενταγώνου χθες, ότι «δεν φαίνεται επικείμενη» εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.
Στο μεταξύ οι IDF και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν χτυπήσει περισσότερους από 2.000 στόχους σε βομβαρδισμούς που συνεχίστηκαν και χθες και τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο – έναν Qadr1 που στόχευε το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, αλλά αναχαιτίστηκε. Από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 403 τραυματίστηκαν.
Οι πύλες της κόλασης και η ανακωχή
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά από όλες τις πλευρές να κάνουν ένα «βήμα πίσω από το γκρεμό» και ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να σηκώσει τον Λίβανο να μετατρέπεται σε άλλη Γάζα», προειδοποιεί ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως.
Και ενώ αυτές έχουν ανοίξει ως ένα σημείο, όπως δείχνει ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλούν οι βομβαρδισμοί, αλλά και οι περισσότεροι από 90.000 εκτοπισμένοι που κατευθύνονται προς τη Συρία για να γλιτώσουν, τα χειρότερα ίσως να είναι μπροστά.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκσί, δήλωσε χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει αδιάφορη στην περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Και για όσους είχαν αμφιβολίες, ο Αραγκσί είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Λιβάνου με κάθε δυνατό μέσο» και προειδοποίησε το Συμβούλιο να αναλάβει δράση, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης.
Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατευθύνεται σήμερα προς τη Νέα Υόρκη, για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, εργάζονται εντατικά για την επίτευξη μιας εκεχειρίας 21 ημερών.
Το σχέδιο εκεχειρίας προβλέπει παρέμβαση των δύο χωρών τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χεζμπολάχ, με στόχο την παύση όλων των εχθροπραξιών, αρχής γενομένης από τους βομβαρδισμούς.
Πάντως, το σχέδιο, για το οποίο πολλοί διπλωμάτες εκφράζουν επιφυλάξεις, επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες από τις ΗΠΑ, αλλά έχει καθυστερήσει, καθώς κρίθηκε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, λέει ότι η χώρα του «αντιμετωπίζει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας μέσω των βάναυσων πρακτικών του ισραηλινού εχθρού».
Προφανώς όχι χωρίς λόγο, για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και γενικευμένο πόλεμο προετοιμάζονται ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Project Hope, η οποία συγκεντρώνει προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού στον Λίβανο ώστε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.
Αλλά και η Συρία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της και ετοιμάζει ένα νέο σύστημα για τη φιλοξενία τους, καθώς καραβάνια δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων Λιβανέζων εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.